Νέα πίστωση χρόνου σε Αγροτική και ΤΤ

Στα χέρια της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα βρεθεί η «καυτή πατάτα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, των υπό δημόσιο έλεγχο ελληνικών τραπεζών. Τα δύο πιστωτικά ιδρύματα επρόκειτο να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2011 στις 31 Μαΐου, ωστόσο αναμένεται να λάβουν νέα παράταση για τα τέλη του επόμενου μήνα. Η καθυστέρηση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς οι ζημιές από το PSI+ που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματά τους θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αντιμετωπιστούν.

Στα χέρια της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα βρεθεί η «καυτή πατάτα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, των υπό δημόσιο έλεγχο ελληνικών τραπεζών. Τα δύο πιστωτικά ιδρύματα επρόκειτο να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2011 στις 31 Μαΐου, ωστόσο αναμένεται να λάβουν νέα παράταση για τα τέλη του επόμενου μήνα. Η καθυστέρηση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς οι ζημιές από το PSI+ που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματά τους θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αντιμετωπιστούν. Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι δυνατή η ανακεφαλαιοποίησή τους με πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τους μόνους διαθέσιμους αυτή τη στιγμή για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.
Αν η ανακοίνωση των απομειώσεων από το «κούρεμα» γινόταν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, οι δύο τράπεζες θα βρίσκονταν στον «αέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για να δώσουν στη δημοσιότητα τους ισολογισμούς της περυσινής χρονιάς, ώστε να έχει προηγηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, η οποία θα συνεργαστεί με την τρόικα για να αποφασίσει για τις τύχες τους. Το βέβαιο είναι ότι για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση ΕΕ – ΕΚΤ και ΔΝΤ, με δεδομένο ότι η δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το μνημόνιο αποτελεί τη μόνη ανοιχτή πηγή χρηματοδότησης, προβλέποντας την παροχή ενός πακέτου στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Σε καλύτερη θέση το ΤΤ
Σημειώνεται πάντως ότι οι δύο τράπεζες διαφέρουν σημαντικά. Σε ευνοϊκότερη θέση βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο διατηρεί καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας σε σχέση με την Αγροτική, ενώ και οι ζημιές του από το «κούρεμα» των ομολόγων εκδόσεως και εγγυήσεως του Δημοσίου αναμένεται να είναι μικρότερες. Εξάλλου, οι επιπτώσεις της ύφεσης είναι σημαντικά χαμηλότερες στο ΤΤ λόγω του χαμηλότερου δείκτη δανείων προς καταθέσεις που διατηρεί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αναλογικά με το μέγεθός του έχει λάβει τη μικρότερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενώ ο δανεισμός του από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος ELA δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Βέβαια το μέγεθος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η τράπεζα για να αναπληρώσει τις απώλειες του PSI καθιστά απαραίτητη την κρατική στήριξη είτε απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών ή μέσω του ΤΧΣ, εφόσον υπάρξει αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αύξηση ιδίων κεφαλαίων μέσω του πακέτου των 50 δισ. ευρώ είναι δυνατή για τράπεζες που θα εκτιμηθούν ως βιώσιμες σε ορίζοντα πενταετίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα αποφανθεί για τη δυνατότητα εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που θα της καταθέσουν οι διοικήσεις τους.

Οι μη βιώσιμες τράπεζες
Με αυτή την προϋπόθεση μπορούν να λάβουν τη στήριξη από το ΤΧΣ, το οποίο θα καλύψει την απαραίτητη έκδοση νέων μετοχών. Για όσες τράπεζες κριθούν μη βιώσιμες, υπάρχουν δύο επιλογές:
Α. Να διαχωριστούν σε καλή και κακή τράπεζα, με την πρώτη να εξυγιαίνεται και τη δεύτερη να μπαίνει σε εκκαθάριση. Στην προκειμένη περίπτωση το νέο πιστωτικό ίδρυμα ενισχύεται κεφαλαιακά και λαμβάνει την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία του και είτε ακολουθεί αυτόνομη πορεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανασύνταξης που θα επιτρέψει την πώλησή του σε ιδιώτες σε εύλογο χρονικό διάστημα είτε συγχωνεύεται αμέσως με άλλη τράπεζα. Οι καταθέσεις διασώζονται στο ακέραιο, καθώς το σύνολο του υγιούς ενεργητικού και του παθητικού μεταφέρονται στη νέα τράπεζα, η οποία ενισχύεται για την κάλυψη της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των δύο μεγεθών. Αυτό συνέβη στις περιπτώσεις των Proton Bank και T Bank.
Β. Η δεύτερη επιλογή είναι το οριστικό «λουκέτο» της τράπεζας που δεν κρίνεται βιώσιμη, με την ταυτόχρονη πλήρη διασφάλιση των καταθέσεών της, οι οποίες κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας αναθέτονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Η λύση αυτή επελέγη στην περίπτωση των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, των οποίων η άδεια ανακλήθηκε, ενώ οι καταθέσεις τους μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στην Εθνική Τράπεζα.
Δεδομένο είναι πάντως ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Στόχος της τρόικας είναι οι τράπεζες να διοικούνται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν σε ιδιώτες μετόχους. Αυτός είναι και ο λόγος που ζήτησαν την αλλαγή της νομοθεσίας για τον τρόπο παρέμβασης του ΤΧΣ στην αγορά, προς την κατεύθυνση παροχής κινήτρων για τη συμμετοχή επενδυτών στις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου.
Στη διαδικασία αυτή, σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των ισορροπιών της επόμενης ημέρας αναμένεται να παίξει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κατόπιν σχετικών υποδείξεων των δανειστών ισχυροποιείται, έχοντας τον πρώτο λόγο για τον σχεδιασμό του νέου τραπεζικού χάρτη. Ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών, με την ταυτόχρονη ορθολογικοποίηση και προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία