Με 20 δισ. ευρώ αγοράζεις το ΧΑ

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και επιχειρηματιών ότι προετοιμάζονται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιστρέφει δύο δεκαετίες πίσω – σε εποχές δραχμής και πλήρους κρατικού ελέγχου της οικονομίας. Οι ελληνικές μετοχές κατέρρευσαν επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1989, με όσους επενδυτές έχουν απομείνει στην αγορά να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετά το μπαράζ δηλώσεων των τελευταίων ημερών που φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα στη δραχμή.

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και επιχειρηματιών ότι προετοιμάζονται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιστρέφει δύο δεκαετίες πίσω – σε εποχές δραχμής και πλήρους κρατικού ελέγχου της οικονομίας. Οι ελληνικές μετοχές κατέρρευσαν επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1989, με όσους επενδυτές έχουν απομείνει στην αγορά να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετά το μπαράζ δηλώσεων των τελευταίων ημερών που φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα στη δραχμή. Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 485,18 μονάδες, που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ 23 ετών, καθώς το αποκαλούμενο και ως «ρίσκο χώρας» περιορίζει τις συναλλαγές. Η συνολική αξία των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε στα 20 δισ. ευρώ, χάνοντας 8 δισ. ευρώ από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και 87 δισ. ευρώ στα χρόνια του μνημονίου.
«Κανένας δεν κάνει συναλλαγές στην αγορά. Οι ξένοι δεν αγγίζουν τις ελληνικές μετοχές, καθώς το ρίσκο της χώρας είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν λίγοι που κάνουν short-trade στην ημέρα» ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.
Για τις ελληνικές εκλογές η Credit Suisse έχει καταρτίσει τρία κύρια σενάρια. Στο πρώτο, στο οποίο δίδεται πιθανότητα 40%, σημειώνεται μια νίκη των κομμάτων τα οποία τοποθετούνται υπέρ του ευρώ, κάτι που αποτελεί την καλύτερη έκβαση για τις αγορές, καθώς θα προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις παράλληλα με μια εύλογη επαναδιαπραγμάτευση μέτρων ανάπτυξης.
Το δεύτερο, στο οποίο δίδεται πιθανότητα 20%, οι επαναληπτικές εκλογές διαμορφώνουν παρόμοια κατάσταση με αυτήν των εκλογών της 6ης Μαΐου. Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παρέμενε δυσχερής.
Το τρίτο σενάριο, στο οποίο δίδεται πιθανότητα 40% και αφορά τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αντιμνημονιακών κομμάτων, θα ήταν και το χειρότερο για τις αγορές, δεδομένου ότι θα παρέτεινε την αβεβαιότητα, θα αύξανε τις πιθανότητες μιας άτακτης χρεοκοπίας, καθώς και τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανή και εύλογη μια έξοδος της χώρας από το ευρώ άμεσα.
Τέσσερα σενάρια για το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη κατήρτισε η Morgan Stanley. Στο πρώτο, στο οποίο δίδεται πιθανότητα 35%, ο αντίκτυπος στην οικονομία της χώρας μας είναι ολέθριος. Οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ είναι περιορισμένες, ενώ στις χώρες της περιφέρειας η έξοδος της Ελλάδας έχει σημαντικές συνέπειες. Η Νομισματική Ενωση παραμένει άθικτη, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ΔΝΤ, ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού ESM και διάσωση μερικών τραπεζών.
Στο δεύτερο, στο οποίο δίνεται πιθανότητα 40%, ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ελλάδας είναι ολέθριος, ενώ οι οικονομίες διολισθαίνουν, καθώς υπάρχει ισχυρή μετάσταση της κρίσης στην περιφέρεια αλλά και στις πιο αδύναμες χώρες του πυρήνα. Ως αποτέλεσμα έχουμε δραστικά έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρωσυστήματος με την έκδοση ευρωομολόγου και τη λήψη μέτρων προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση. Στο τρίτο σενάριο, στο οποίο δίδονται πιθανότητες 20%, η Ιταλία και η Ισπανία εγκαταλείπουν το ευρώ. Λαμβάνονται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς στην ευρωζώνη, αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκή. Η ύφεση βαθαίνει και σημειώνονται μεγάλες απομειώσεις στις χώρες του πυρήνα που παραμένουν στο ευρώ. Στο τέταρτο σενάριο, στο οποίο δίδεται πιθανότητα μόλις 5%, εγκαταλείπει το ευρώ μια μεγάλη χώρα του πυρήνα και ο Νότος διατηρεί το κοινό νόμισμα, με αποτέλεσμα τη βαθιά ύφεση, τον αποπληθωρισμό στις χώρες του πυρήνα και τον πληθωρισμό στις χώρες της περιφέρειας, καθώς και τον έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων.

Σχέδια για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης
Εξετάζουν το πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος μιας Ελλάδας εκτός ευρώ μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου

Ολοένα και περισσότερα κράτη, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, αλλά και εταιρείες στην Ευρώπη δηλώνουν ανοιχτά ότι προετοιμάζονται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι τράπεζες στο εξωτερικό ετοιμάζονται πάλι σιωπηρά εδώ και καιρό για την έναρξη διαπραγμάτευσης νέου ελληνικού νομίσματος, ενώ στον χορό των δηλώσεων άρχισαν να μπαίνουν και ιδιωτικές εταιρείες, όπως ο αεροπορικός όμιλος IAG (British Airways και Iberia) και τα γερμανικά ταχυδρομεία (Deutsche Post), λίγο μετά την είδηση (η οποία πάντως διαψεύστηκε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών) ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης στο λεγόμενο Eurogroup Working Group ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να καταστρώσουν το καθένα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την Ελλάδα. Τα σχέδια φέρεται ότι εξετάζουν το πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος μιας Ελλάδας εκτός ευρώ μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Οι γαλλικές τράπεζες ετοιμάζουν επίσης σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, οι προετοιμασίες αφορούν μεταξύ άλλων και τις τράπεζες Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale. Κάθε τράπεζα έχει στήσει μια ομάδα εργασίας που ασχολείται με τις πιθανές συνέπειες επιστροφής στη δραχμή. Θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν οι κεντρικές τράπεζες και επιχειρήσεις στην Ευρώπη δεν προετοιμάζονταν για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε την Παρασκευή και ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, στη μηνιαία έκθεσή της αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο εξόδου, παρατηρώντας ότι «για την ευρωζώνη και τη Γερμανία οι προκλήσεις σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν μεγάλες, αλλά με προσεκτική διαχείριση της κρίσης ελεγχόμενες».

Η περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας
* Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον ακριβή οικονομικό αντίκτυπο μιας ελληνικής εξόδου – έκδοση νέων δραχμών, υποτιμημένων ως και 70%, ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, κατάρρευση τραπεζών και κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου.
* Ο φόβος εξόδου κάνει ήδη τη ζωή δύσκολη στους έλληνες επιχειρηματίες, τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς. Καθώς η Ελλάδα εισάγει σχεδόν τα πάντα, η έξοδος από το ευρώ θα καθιστούσε τις εισαγωγές απλησίαστες. Ασαφές παραμένει με ποιον τρόπο θα επανέφερε η Ελλάδα το εθνικό της νόμισμα. Η διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 στα δύο συστατικά της κράτη, που και τα δύο εισήγαγαν το δικό τους νόμισμα, αποτελεί πιθανό προηγούμενο. Η Τσεχία και η Σλοβακία απαγόρευσαν κάθε χρηματική μεταβίβαση μεταξύ τους και επέβαλαν αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους. Περίπου 150 εκατομμύρια διακριτικά αυτοκόλλητα τυπώθηκαν κρυφά στη Βρετανία για να μαρκαριστούν ισάριθμα χαρτονομίσματα, τα οποία μεταφέρονταν με αστυνομική συνοδεία προτού διανεμηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
* Η Ελλάδα θα έπρεπε να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, λένε ορισμένοι, αν και αμφισβητώντας την ικανότητα της χώρας να καθιερώσει γρήγορα δικό της νόμισμα προτείνουν να σφραγιστούν τα ελληνικά ευρώ με ένα «D».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία