Το ραβασάκι του κ. Πικραμμένου στους 26 εταίρους

Πρωτόγνωρη, όπως ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος έλεγε, ήταν η εμπειρία του να παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συναντηθεί με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον κ. Φρανσουά Ολάντ, τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και με τους κκ. Μπαρόζο και Γιούνκερ.

Πρωτόγνωρη, όπως ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος έλεγε, ήταν η εμπειρία του να παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συναντηθεί με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον κ. Φρανσουά Ολάντ, τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και με τους κκ. Μπαρόζο και Γιούνκερ.
Αν και όπως έλεγε στους συνεργάτες του μετά το δείπνο των «27» που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες περίμενε ότι οι Ευρωπαίοι θα τον… «μαλώσουν», τελικά αποδείχθηκε ότι οι πάντες ήθελαν να μας βοηθήσουν. Αυτή ήταν και η πρώτη έκπληξη που περίμενε τον κ. Πικραμμένο, ο οποίος προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες δέχθηκε και από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο εντατικά μαθήματα για τις οικονομικές αντοχές της χώρας μας και τι ακριβώς πρέπει να προτείνει στους Ευρωπαίους.
Ετσι μόλις παρακάθησαν οι 26 ηγέτες στο δείπνο, έβγαλε ένα χαρτί και τους μοίρασε τις ελληνικές θέσεις για την ανάπτυξη και την ανεργία. Προτού όμως συμβεί αυτό, δέχθηκε δύο απρόσμενες επισκέψεις. Η πρώτη ήταν του κ. Γιούνκερ, ο οποίος του είπε: «Ξέρετε, εγώ ήμουν, είμαι και πάντοτε θα είμαι φίλος της Ελλάδας». Η δεύτερη ήταν από τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, που δεν παρέλειψε να δώσει την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα.
Στο έγγραφο που μοίρασε προς τους 26 ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Πικραμμένος πρότεινε τα παρακάτω μέτρα για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας:
* Ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανάκαμψη της οικονομίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ζήτησε τη δημιουργία ενός εργαλείου επιμερισμού κινδύνου (risk sharing instrument) που θα συμβάλει στην απεμπλοκή των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.
* Αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
* Υιοθέτηση των ομολόγων (project bonds) που θα βοηθήσουν σημαντικά στη χρηματοδότηση έργων στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ιδίως τώρα που εκκρεμούν στη χώρα μας επενδύσεις 50 δισ. ευρώ οι οποίες όμως έχουν παγώσει.
* Προσπάθεια ώστε ως προς το project bond η Ελλάδα να ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα, και,
* Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων διευρύνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων.
Η κυρία Μέρκελ φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της και είπε στον κ. Πικραμμένο ότι «θέλω την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά θεωρώ αυτονόητο ότι η χώρα σας πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις τις οποίες έχει αναλάβει».
Στην παρέμβασή του ο κ. Κάμερον είπε ότι το ελληνικό πρόβλημα επηρεάζει την οικονομία όλης της Ευρώπης και βεβαίως την οικονομία της Βρετανίας. Ο ρουμάνος πρωθυπουργός κ. Βίκτορ Πόντα είπε ότι λόγω της Ελλάδας υπάρχει οικονομική αστάθεια σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και οι κκ. Ρομπάι και Μπαρόζο, είπαν και αυτοί με τη σειρά τους ότι θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, φτάνει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk