Πανστρατιά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα χαμόγελα περίσσευαν. Η διάθεσή του, ύστερα από πολύ καιρό, ήταν πολύ καλή. Ευδιάθετος και εμφανώς χαρούμενος, ο κ. Αντ. Σαμαράς χαλάρωνε από την ένταση της ημέρας. Ηταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Λίγη ώρα πριν είχε ακούσει τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να τον στηρίζουν. Η «γιορτή» ήταν διπλή για τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού την ίδια ημέρα συμπλήρωνε τα 61 του χρόνια.

Τα χαμόγελα περίσσευαν. Η διάθεσή του, ύστερα από πολύ καιρό, ήταν πολύ καλή. Ευδιάθετος και εμφανώς χαρούμενος, ο κ. Αντ. Σαμαράς χαλάρωνε από την ένταση της ημέρας. Ηταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Λίγη ώρα πριν είχε ακούσει τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να τον στηρίζουν. Η «γιορτή» ήταν διπλή για τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού την ίδια ημέρα συμπλήρωνε τα 61 του χρόνια. Στο ιταλικό κλασικό εστιατόριο «Αl Piccolo Mondo», στη Rue Jourdan 19, δείπνησε με στενούς του συνεργάτες, αφήνοντας πίσω του τον πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο βασικός ιδεολογικός αντίπαλος του ιδίου και της ΝΔ. Ο ίδιος έδειχνε αρκετά αισιόδοξος για την εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου και σύμφωνα με συνομιλητές του είναι πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ρεύμα επικράτησης στην κοινωνία για τη ΝΔ, για την οποία επιμένει ότι αποτελεί τη σταθερά του συστήματος για τη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο «δεύτερος γύρος» της 17ης Ιουνίου, η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, θεωρείται η… μητέρα των μαχών για το επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά. Η πανστρατιά που κήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, με την προσχώρηση στο κόμμα αρκετών στελεχών, αλλά κυρίως ο πολιτικός γάμος με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (εμφανίστηκαν μαζί χθες και μίλησαν στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ), δύο χρόνια μετά τη διαγραφή της, αρχίζουν σιγά-σιγά αλλά σταθερά να γεμίζουν το καλάθι της συσπείρωσης.

Ο κ. Σαμαράς – που επιθυμεί το ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα, θεωρώντας ότι έχει πολιτική και επικοινωνιακή υπεροπλία – επιμένει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και σταδιακά, μέρα με τη μέρα, θα αυξάνεται η συσπείρωση του κόμματος και θα παγιωθεί ρεύμα νίκης στην κοινωνία.

Σε εθνικό ακροατήριο

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο κ. Σαμαράς, που θα συνεχίσει την πολεμική κατά ΣΥΡΙΖΑ, θα κινηθεί στην ασφαλή μέθοδο των διλημμάτων τα οποία θα θέτει ευθέως, όχι στους οπαδούς του αλλά σε εθνικό ακροατήριο, με οδηγό το «ευρωπαϊκό πατριωτικό μέτωπο» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως λέει θέλει την έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. Το δεύτερο δίλημμα θα αφορά από τη μία την απειρία και την επικινδυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ (ήδη προβάλλονται οι αντιφατικές και ετερόκλητες – λόγω των πολλών συνιστωσών – προτάσεις του) και από την άλλη την πολιτική ευχέρεια του ιδίου να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα με τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο να μη διαρραγεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή.
Το ΠαΣοΚ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα πλάνα του κ. Σαμαρά, που δεν το θεωρεί αντίπαλό του και γι’ αυτό και σταμάτησαν οι επιθέσεις εναντίον του προέδρου του κ. Ευ. Βενιζέλου. Εξάλλου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το ΠαΣοΚ – που έχει και αυτό στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την παραμονή στο ευρώ – θα είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος.
Το μόνο σημείο που προκαλεί ενστάσεις αφορά την τακτική της ΝΔ (βασικός εισηγητής αυτής είναι ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης) να πολωθεί το πολιτικό κλίμα με βάση ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι στις τρεις τελευταίες εβδομάδες δεν θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα με κυρίαρχη την αντικομμουνιστική ρητορική, αλλά να υπάρξει θετικό μήνυμα, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Δεν αρκεί μόνο η Ντόρα

Η κομματική βάση ακόμη δεν έχει απορροφήσει απόλυτα τις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά. Μέχρι στιγμής η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα κυριαρχούν για τη συμμαχία με την κυρία Μπακογιάννη, ενώ με λιγότερη καχυποψία και αρνητισμό γίνονται δεκτά τα στελέχη που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ.
Σε αυτό το κλίμα, έμπειρα στελέχη επιμένουν ότι η ηγεσία δεν πρέπει απλά να αναμένει τα όποια πολιτικά οφέλη από τη συμμαχία με την κυρία Μπακογιάννη και την προσχώρηση στελεχών από τον ΛΑΟΣ. Γι’ αυτό προτάσσουν την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς και το στενό επιτελείο του οφείλουν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως το εκλογικό μήνυμα της 6ης Μαΐου και να κατανοήσουν τους λόγους της αποτυχίας να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι υπήρχε μια διαφορετική πρόταση εξουσίας με προοπτική εξόδου από τη σημερινή κρίση.

Εντός Λαζαρίδης, εκτός Μιχελάκης

Ανατροπές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έφερε η συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Σαμαρά. Η κυρία Μπακογιάννη θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα – πιθανότατα – την προσεχή Τρίτη και στη δεύτερη θέση θα βρεθεί ο δικαστικός κ. Χαρ. Αθανασίου που ηγήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Μεγάλη συζήτηση στο εσωκομματικό πεδίο υπήρξε για το ποιο πρόσωπο θα βρεθεί στην τρίτη θέση που θεωρείται σίγουρη. Τελικά, ύστερα από έντονη ζύμωση ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Αθανασίου ο σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης (όπως και στις πρόσφατες εκλογές), εν αντιθέσει προς τον κ. Ι. Μιχελάκη. Ο εκπρόσωπος του κόμματος (που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και στις μυστικές συνάξεις για τη συνεργασία με την κυρία Μπακογιάννη) θα τοποθετηθεί μετά τον κ. Λαζαρίδη και για να εκλεγεί θα πρέπει η ΝΔ να λάβει ποσοστό άνω του 28%.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια, τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν και τυπικά σήμερα από την Εκτελεστική Γραμματεία. Πολλοί προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) και λίγοι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες δεν θα συμμετάσχουν στις λίστες. Αντίθετα, οι πρώην βουλευτές της ΔΗΣΥ κκ. Ελ. Αυγενάκης (Ηράκλειο), Χρ. Μαρκογιαννάκης (Χανιά) και Γ. Κοντογιάννης (Ηλεία) θα είναι σε εκλόγιμες θέσεις, απόφαση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Στην «πολυκατοικία»
Η τελευταία μάχη του Καρατζαφέρη
Τον υπέρ πάντων αγώνα δίνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης σε μια ύστατη μάχη να κρατήσει εν ζωή τον ΛΑΟΣ που διεμβολίζεται από τη ΝΔ, η οποία τον αποδυναμώνει καθημερινά με τις προσχωρήσεις που ανακοινώνει. Ο κ. Καρατζαφέρης, που πληρώνει με μεγάλο κόστος την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και άλλες αντικρουόμενες κινήσεις που δεν έγιναν κατανοητές από τους ψηφοφόρους, επιχειρεί να γίνει ανάχωμα στην εκλογική νίκη της ΝΔ.
Η είσοδος στη Βουλή μοιάζει όνειρο μακρινό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και υπάρχουν στελέχη, όπως ο κ. Π. Ψωμιάδης (έχει τον προεκλογικό συντονισμό της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα), που θεωρούν ότι πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ. Ο ίδιος επιμένει ότι θα παλέψει ως το τέλος και ως αντίδραση στις διαρροές προς τη ΝΔ τοποθέτησε τον κ. Κ. Πλεύρη (πατέρα του κ. Θ. Πλεύρη που προσχώρησε στη ΝΔ) επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Προσεκτικά η ΝΔ έναντι Καμμένου
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών κινούνται πολλά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δεν υιοθετούν πλήρως τη στρατηγική του κ. Π. Καμμένου, ο οποίος έχασε πόντους τις τελευταίες ημέρες. Η πτώση στις δημοσκοπήσεις έχει προβληματίσει πολλούς, ενώ αυξάνεται η πίεση από τη ΝΔ που καταφέρνει σιγά-σιγά τον προσεταιρισμό στελεχών που είχαν συνταχθεί περιφερειακά με τον κ. Καμμένο.
Κινήσεις προς στελέχη που εξελέγησαν βουλευτές δεν προχώρησαν, αλλά έμπειροι παράγοντες συνιστούν υπομονή για την επομένη των εκλογών. «Τότε θα χρειαστεί συστράτευση για τον κοινό εθνικό αγώνα» λέει πολύπειρο στέλεχος της ΝΔ και η ηγεσία του κόμματος αποφεύγει πλέον, εν αντιθέσει προς τον πρώτο εκλογικό γύρο, τις επιθέσεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αφού πολλοί μπορεί να είναι χρήσιμοι για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με κεντρικό πρωταγωνιστή τον κ. Αντ. Σαμαρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk