Αζερμπαϊτζάν: ξύλο μετά… Eurovision για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την ώρα που τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Αζερμπαϊτζάν για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται το Σάββατο, η αστυνομία χρησιμοποιεί βία για να καταστείλει διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μπακού.

Την ώρα που τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Αζερμπαϊτζάν για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται το Σάββατο, η αστυνομία χρησιμοποιεί βία για να καταστείλει διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μπακού.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον σταθμό του μετρό Ισερί Σεχέρ και ξεκίνησαν πορεία προς το δημαρχείο. Φωνάζοντας συνθήματα, απαιτούσαν ελευθερίες από το αυταρχικό καθεστώς του Ιλχάμ Αλίεφ και την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Λίγα λεπτά αργότερα αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος, κλώτσησαν, χτύπησαν ακόμη και συνταξιούχους και συνέλαβαν δώδεκα διαδηλωτές.

Πλάνα από βίντεο δείχνουν αστυνομικούς να ανεβάζουν με τη βία άνδρες και γυναίκες σε κλούβα και να χτυπούν κάποιους με κλομπ. Μετά την προσαγωγή τους σε κοντινό αστυνομικό τμήμα οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο Γκομπουστάν, μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα, όπου τους άφησαν ελεύθερους να γυρίσουν με δικά τους μέσα στα σπίτια τους.

Τη Eurovision την παρακολουθούν συνήθως περισσότεροι από 120 εκατ. τηλεθεατές και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν τη βλέπει ως ιδανική ευκαιρία για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Εχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για τις εκδηλώσεις.

Για τους ίδιους λόγους ομάδες της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να ενημερώσουν τον κόσμο μέσω των διεθνών ΜΜΕ που βρίσκονται στο Μπακού για τις άθλιες επιδόσεις της κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακτιβιστές έχουν οργανώσει μια εκστρατεία με τίτλο «Τραγουδήστε για τη δημοκρατία», ώστε να στείλουν μήνυμα στον έξω κόσμο για την πολιτική κατάσταση.

Εχουν δηλώσει ότι θα διοργανώνουν συνεχώς διαμαρτυρίες στη διάρκεια του διαγωνισμού για να καταγγείλουν την καταπίεση που ασκεί το καθεστώς του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Πλούσιο σε πετρέλαιο, το Αζερμπαϊτζάν του Αλίεφ διατηρεί καλές σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες και δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Ευρωβουλευτές έχουν, πάντως, καλέσει τις Αρχές του Αζερμπαϊτζάν «να σταματήσουν αμέσως όλες τις δράσεις που έχουν στόχο την παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι».

Καταδικάζουν επίσης τις βιαιότητες και τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους και καλούν τις Αρχές «να αφήσουν ελεύθερους αμέσως τους ανθρώπους που κρατούνται για πολιτικούς λόγους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk