Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων στην Αίγυπτο, μετά τη διήμερη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεκδικούν το προβάδισμα και υποστηρίζουν ότι ο υποψήφιός τους, Μοχάμεντ Μουρσί, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον τελευταίο πρωθυπουργό του καθεστώτος Μουμπάρακ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στις επαναληπτικές εκλογές υποψήφιοι θα είναι ο Μοχάμεντ Μουρσί και ο Αχμέντ Σαφίκ» επισήμανε αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της αδελφότητας θα συνεδριάσει για να καθορίσει τη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου.

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, όμως εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων διευκρίνισε ότι με καταμετρημένες τις ψήφους σε 12.800 από τα 13.100 εκλογικά τμήματα, ο Μουρσί συγκεντρώνει ποσοστό 25% έναντι 23% του Σαφίκ.

Η συμμετοχή – στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής – ξεπέρασε το 50%.

Συνολικά 12 υποψηφιότητες (για την ακρίβεια 13, αλλά ο ένας αποσύρθηκε λίγο πριν από την αναμέτρηση) κρίθηκαν νόμιμες.

Πρόκειται για φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς κοσμικούς υποψήφιους, πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Μουμπάρακ και λιγότερο ή περισσότερο μετριοπαθείς ισλαμιστές.