O τεχνικός της Μπαρτσελόνα κ. Πεπ Γκουαρδιόλα λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία των Μπλαουγκράνα. «Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών» ξεκαθάρισε ο Σεσκ Φάμπρεγας, μολονότι ο νεαρός μέσος που μετακόμισε εφέτος στους Μπλαουγκράνα τον γνώρισε στη χειρότερη χρονιά του, τουλάχιστον από πλευράς τίτλων. Όπως είναι γνωστό ο κ. Γκουαρδιόλα αποφάσισε να αποχωρήσει από τους πάγκους στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου αφήνοντας στη θέση του τον μέχρι πρότινος βοηθό του κ. Τίτο Βιλανόβα. Η αυλαία της προπονητικής καριέρας του στη Μπαρτσελόνα πέφτει στον αποψινό (23.00) τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου οι Μπλαουγκράνα θα αντιμετωπίσουν την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Βιθέντε Καλντερόν» της Μαδρίτης.

Οι δύο ομάδες που έχουν τα περισσότερα Κύπελλα στην Ισπανία (25 η Μπαρτσελόνα και 23 η Αθλέτικ Μπιλμπάο) είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και το 2009 όταν η ομάδα της Καταλωνίας κατέκτησε και τους έξι τίτλους που διεκδίκησε. Στον τελικό του Κυπέλλου είχε επικρατήσει 4-1 της Αθλέτικ.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν φτάσει από 35 φορές στον τελικό, ωστόσο αντίπαλοι έχουν τεθεί μόλις επτά φορές με τη Μπαρτσελόνα να φεύγει νικήτρια στις τέσσερις περιπτώσεις και την Αθλέτικ τις υπόλοιπες τρεις. Τελευταία επιτυχία των Βάσκων χρονολογείται το μακρινό 1984 όταν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης είχαν επικρατήσει 1-0 των Καταλανών στην επεισοδιακή συνάντηση του Ντιέγκο Μαραντόνα με τον Γκοϊγκοετσέα, ο οποίος μερικούς μήνες νωρίτερα είχε σπάσει το πόδι του μεγάλου αργεντινού σταρ!

Η Μπαρτσελόνα που εφέτος έχασε τα πάντα σε διάστημα τεσσάρων ημερών (αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι και ηττήθηκε εντός έδρας από τη Ρεάλ Μαδρίτης χάνοντας ουσιαστικά και το πρωτάθλημα) διεκδικεί τον τελευταίο τίτλο της περιόδου και όπως είπε ο τεχνικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο κ. Μαρσέλο Μπιέλσα «η αντίπαλός μας παραμένει η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι για να κερδίσουν οι παίκτες μου θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να μην κάνουν λάθη».

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν θα αγωνιστεί ο Βίκτορ Βαλντές κάτω από τα δοκάρια της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Πίντο, ο κ. Μπιέλσα σημείωσε ότι «δεν βρίσκω διαφορές μεταξύ τους, οι Μπλαουγκράνα δεν έχουν μόνο έναν καλό τερματοφύλακα».

«Παίζουμε με μια ομάδα που δε σε αφήνει σε ησυχία. Εχει πολλές δυνατότητες και περιμένω ένα σκληρό τελικό» τόνισε ο Πεπ Γκουαρδιόλα πριν από το τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής των Μπλαουγκράνα, γνωρίζοντας ότι εκτός από τον Βαλντές δεν θα έχει και τον Κάρλες Πουγιόλ, τον Νταβίντ Βίγια και τον Ερίκ Αμπιντάλ που ανακοίνωσε ότι τελείωσε την καριέρα του.

Από την άλλη πλευρά η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχασε τη φρασκάδα της στα μέσα του περασμένου μήνα μετρώντας πέντε νίκες χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα και μια βαριά ήττα (3-0) στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης αδυνατώντας να σκοράρει σε αυτό το διάστημα (τα τέρματα είναι 0-11). Ο κ. Μπιέλσα ελπίζει ότι το κενό που μεσολάβησε από το φινάλε του πρωταθλήματος μέχρι τον τελικό Κυπέλλου να αποφόρτισε τους παίκτες του. «Αξίζουμε το τρόπαιο με την πορεία που έχουμε κάνει εφέτος» είπε ο εκ των κορυφαίων άσων της βασκικής ομάδας Φερνάντο Γιορέντε συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να κλειστούμε στην άμυνα περιμένοντας τη Μπαρτσελόνα, αλλά θα παίξουμε για να δείξουμε τι αξίζουμε» υποσχόμενος έναν θεαματικό τελικό!