Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση αρκετών ειδών ζώων και φυτών, μια σπάνια καφέ πεταλούδα οδηγείται στην… ευημερία.

Πρόκειται για τη μικρή πεταλούδα Argus που ζει στη Βρετανία και μέχρι σήμερα εντοπιζόταν σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας. Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» οι ειδικοί του βρετανικού οργανισμού Butterfly Conservation διαπίστωσαν ότι πίσω από την εξάπλωση της καφέ πεταλουδίτσας κρύβεται η δυνατότητά της να βρίσκει πλέον τροφή σε περισσότερες περιοχές, αλλάζοντας τις διατροφικές της προτιμήσεις από το άγριο φυτό κίστο, στο γεράνι.

«Εδώ και δεκαετίες, η καφέ Argus ήταν ένα είδος το οποίο για να το συναντήσει κανείς έπρεπε να πάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Πλέον μπορούμε να τη συναντήσουμε παντού, ακόμη και σε καλλιεργήσιμες περιοχές» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Φοξ, οικολόγος και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ευημερία παρά την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια ασυνήθιστη εξέλιξη καθώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πληθυσμοί των περισσότερων ειδών ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι βιολόγοι ωστόσο, προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε «νικητές» και «ηττημένους» στη φύση. Ένας από τους «νικητές» που ήδη ξεχώρισαν είναι και οι πεταλούδες Argus, σύμφωνα με τον βιολόγο Τέρι Ρουτ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που συμμετείχε στη μελέτη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι για κάθε νικητή υπάρχουν περίπου τρεις ηττημένοι, όπως ο ευρωπαϊκός κούκος. Οπως εξηγεί, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της υπερθέρμανσης, «σπάνε» βασικοί δεσμοί στην αλυσίδα της επιβίωσης. Για παράδειγμα, θηρευτής και θήραμα δεν αλλάζουν ταυτοχρόνως φυσικό περιβάλλον και έτσι πολλοί θηρευτές δεν βρίσκουν εύκολα τροφή.

«Τα είδη που αναμένεται να οδηγηθούν στον αφανισμό είναι πάρα πολλά» υπογραμμίζει ο Ρουτ.