Ερώτηση Χουντή προς την Επιτροπή για τη μείωση της δόσης του Μαΐου

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣYΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στην ενέργεια του EFSF να μειώσει την προγραμματισμένη δόση στην Ελλάδα, στις αρχές Μαΐου, από 5,2 δισ. σε 4,2 δισ. ευρώ

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣYΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στην ενέργεια του EFSF να μειώσει την προγραμματισμένη δόση στην Ελλάδα, στις αρχές Μαΐου, από 5,2 δισ. σε 4,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χουντής ερωτεί αν «μπορεί μονομερώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) χωρίς καν επίσημη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει προσβολή των όρων της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μειώνει και να καθυστερεί τις δόσεις εκταμίευσης του δανείου».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) επρόκειτο να καταβάλλει στην Ελλάδα την προγραμματισμένη δόση δανείου στις 10 Μαΐου 2012 συνολικού ποσού 5,2 δισ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του (ΕΤΧΣ) αποφάσισε να μην καταβάλλει ολόκληρο το προγραμματισμένο ποσό των 5,2 δισ. ευρώ αλλά να εκταμιεύσει το πόσο των 4,2 δισ. ευρώ.

Ανακοινώθηκε ότι το υπόλοιπο ποσό του 1 δις ευρώ θα καταβληθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού κράτους. Επειδή στο κεφαλαίο 3 της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει όρος που να δικαιολογεί την ανωτέρω ενέργεια, ερωτάται η Κομισιόν:

Σε ποιά άρθρα της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης βασίστηκε η απόφαση του ΕΤΧΣ να εκταμιεύσει μέρος μόνο του συνολικού ποσού της δόσης προς την Ελλάδα και όχι το σύνολο του ποσού; Μπορεί μονομερώς το ΕΤΧΣ χωρίς καν επίσημη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει προσβολή των όρων της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης να μειώνει και να καθυστερεί τις δόσεις εκταμίευσης του δανείου;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk