Δέκα αλλαγές στο Μημόνιο προτείνουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι

Τα δέκα σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου παρουσιάσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, προσκαλώντας τα κόμματα σε έναν ανοιχτό και δημόσιο διάλογο και ζητώντας τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους μπροστά στους πολίτες

Τα δέκα σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου παρουσιάσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, προσκαλώντας τα κόμματα σε έναν ανοιχτό και δημόσιο διάλογο και ζητώντας τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους μπροστά στους πολίτες.

Όπως τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου απαιτεί κι ένα εναλλακτικό σχέδιο από την Ελλάδα για τα βασικά της προβλήματα: την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, το ισοζύγιο πληρωμών και τον προσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία και στήριξη θέσεων εργασίας, τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, την οικοδόμηση αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της επιδίωξης μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης για την κρίση στην ευρωζώνη, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ως επείγοντα σημεία επαναδιαπραγμάτευσης:

1. Πάγωμα μέτρων-κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου εξυγίανσης.

2. Μισθοί-θέσεις εργασίας. Πάγωμα των ρυθμίσεων που παρεμβαίνουν νομοθετικά σε μισθούς που έχουν οριστεί από συλλογικές συμβάσεις.

3. Ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, που να μην αποτελούν Οδικό Χάρτη εξόδου από την ευρωζώνη.

4. Πακέτο τόνωσης και βιώσιμου αναπροσανατολισμού της πραγματικής οικονομίας ως αντιστάθμισμα στην ύφεση που έχει προκαλέσει το Μνημόνιο.

5. Ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών στα ελληνικά δημόσια έσοδα με κατάργηση του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού, ώστε οι ανάγκες οικοδόμησης αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους να έχουν ίση τουλάχιστον προτεραιότητα.

6. Αλλαγές στο PSI και την ανακεφαλαιοποίηση. Κάλυψη των απωλειών των ευρωπαϊκών και ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Επέκταση του PSI ώστε να συμπεριληφθεί τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες (μέχρι την τιμή κτήσης των ομολόγων).

7. Γκρίζες περιουσίες στο εξωτερικό: Ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για τις καταθέσεις Ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή αλλά και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων που δεν έχουν καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους.

8. Ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων-πάγωμα εξοπλισμών.

9. Συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Επανεξέταση όλων των όρων του Μνημονίου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασία που θα εμπλέκει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προσαρμοστούν στις κατοχυρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

10. Επανεκτίμηση βιωσιμότητας για το δημόσιο χρέος, ώστε να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να μπορούν όντως να εξυπηρετούνται χωρίς εκπτώσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk