Πορτογάλοι Σοσιαλιστές: «Η λιτότητα είναι λάθος»

Η Πορτογαλία εσφαλμένα ακολουθεί πολιτική «λιτότητας με οποιοδήποτε κόστος» και θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, είπε την Παρασκευή ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, σε συνέντευξή του στο Reuters

Η Πορτογαλία εσφαλμένα ακολουθεί πολιτική «λιτότητας με οποιοδήποτε κόστος» και θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, είπε την Παρασκευή ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο κ. Σεγκούρο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη οφείλει άμεσα να βρει τρόπους να στηρίξει τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ εκτίμησε πως η Πορτογαλία θα παραμείνει εντός ευρώ ακόμα και σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.

«Η ενημέρωση που έχω δείχνει ότι η Πορτογαλία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μείνει στο ευρώ, ακόμα και αν αποχωρήσει η Ελλάδα», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε πως πρέπει να δοθεί στη Πορτογαλία παράταση ενός ακόμα χρόνου, πέρα από το 2013, για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Το Μνημόνιο τις Πορτογαλίας προβλέπει επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων μετά το 2013.

Παράλληλα, η Λισαβόνα οφείλει να περιορίσει το έλλειμμά της σε 3% του ΑΕΠ το 2013, από 4,5% φέτος.

Η Πορτογαλία θεωρείται μετά την Ελλάδα ως η πιο ευάλωτη χώρα της Ευρωζώνης.

«Υποστηρίζω ότι η Πορτογαλία χρειάζεται τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο. Είναι προφανές ότι οι Πορτογάλοι δεν αντέχουν άλλα μέτρα, ούτε οι οικογένειες, ούτε οι εταιρίες», υπογράμμισε.

Ο κ. Σεγκούρο απέρριψε τις εκτιμήσεις οικονομολόγων πως η Πορτογαλία θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια διάσωσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι το κόμμα του στηρίζει τους όρους του Μνημονίου, αλλά και ότι η λιτότητα θα πρέπει να αμβλυνθεί ώστε να αποφευχθεί η περιδίνηση στην ύφεση.

Ο κ. Σεγκούρο αναμενόταν την Παρασκευή να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Πορτογαλία. Συμφώνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η στήριξη για το κόμμα των Σοσιαλιστών ανέρχεται στο 25%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία