Νταλάρα: «Παγκόσμιο πρόβλημα αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ»

«Καμπανάκι» προς όσους «εσφαλμένα σκέφτονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε και πολύ σοβαρές επιπτώσεις» χτύπησε ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. «Θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, την ΕΚΤ, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία» και τελικά «θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε

«Καμπανάκι» προς όσους «εσφαλμένα σκέφτονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε και πολύ σοβαρές επιπτώσεις» χτύπησε ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. «Θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, την ΕΚΤ, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία» και τελικά «θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε.

Ο κ. Νταλάρα ζήτησε να θεσπιστεί άμεσα ένας μηχανισμός εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, να ενισχυθούν οι εξουσίες του EFSF, ώστε να διοχετεύει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες και τάχθηκε υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης ως προς τη λιτότητα «ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει: «Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάδοσης. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να θεσπίσουν ένα μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, μέτρο που θεωρεί ότι έχει «επείγοντα χαρακτήρα».

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξουσιοδότησαν κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να επεξεργασθεί σχέδια για αυτό ακριβώς το θέμα.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά επιτρέψαμε στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, σε σημείο που σήμερα η αγορά δεν γνωρίζει να διακρίνει σωστά ανάμεσα στη σταθερότητα των μεγάλων τραπεζών -Santander, BBVA και Caixa- και τα ταμιευτήρια», επισημαίνει ο Τσαρλς Νταλάρα.

«Είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IIF, ο οποίος τάσσεται υπέρ την ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.

Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί επίσης ότι η Ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

«Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης… και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk