Αδιέξοδο στη συνάντηση Ρουπακιώτη – κοινωνικών εταίρων

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους είχε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης για το θέμα της μετενέργειας.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή συνάντηση εργαζομένων εργοδοτών στο υπουργείο Εργασίας μετά τη σχετική πρόσκληση του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Οπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο υπηρεσιακός υπουργός πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των μισθών και δήλωσε ότι περιμένει από τον Πρωθυπουργό την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας κάτι που ήταν αίτημα της εργατικής πλευράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για προτάσεις που αφορούν το μέλλον της εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι το μορατόριουμ είναι ευχολόγιο: «Οι νόμοι αλλάζουν με νόμους» σημείωσε.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

» Αποπροσανατολίζουν και λένε ψέματα στους εργαζόμενους. Αναδείχνουν προεκλογικά ένα επιμέρους πρόβλημα σε μείζον. Η μετενέργεια μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων είναι μια παρωνυχίδα.

» Το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα είναι η απαίτηση της εργοδοσίας και ειδικά των μονοπωλιακών ομίλων που απαιτούν μείωση των μισθών σε όλους τους κλάδους που είναι πάνω από την ΕΓΣΣΕ.

» Στην ουσία ζητάνε κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Αν παραταθεί 1-2 μήνες η μετενέργεια τι θα γίνει μετα τη λήξη της; Πως θα ματαιωθεί η αξίωση του ΣΕΒ; Εδώ δε δίνουν οι κύριοι αυτοί απάντηση. Το μορατόριουμ που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι λύση. Είναι στάση Πόντιου Πιλάτου».

Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι
Ο κ. Ρουπακιώτης έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συμφωνήσουν σε ένα «μορατόριουμ», ώς τις ερχόμενες εκλογές, για τη διατήρηση της ισχύος μετενέργειας και το πάγωμα των μειώσεων στους βασικούς μισθούς.

Οι κοινωνικοί εταίροι αντιμετωπίζουν την πρόταση του υπουργού Εργασίας με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) δέχεται κατ’ αρχήν το πάγωμα των διατάξεων που απορρέουν από το νόμο του δεύτερου Μνημονίου και ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Θέτει, επίσης, θέμα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, την επαναφορά της εξάμηνης διάρκειας της μετενέργειας και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Την επαναφορά της διάρκειας της ισχύος της μετενέργειας στο προηγούμενο καθεστώς, ζητούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η ΕΣΕΕ πάντως αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ενός προεκλογικού «μορατόριουμ», επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται «πάγωμα νόμου» ή «μορατόριουμ», παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), εκφράζει επιφυλάξεις για το «μορατόριουμ» και ζητά να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «ώστε ο διάλογος να έχει θεσμική υπόσταση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου».

Πρόκειται για μόνιμη επιτροπή, που λειτουργεί στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας. Είναι τριμερής (εργαζόμενοι, εργοδότες και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης) ενώ προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Ελλάδος (ΓΣΒΕΕ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΤΕ) για το θέμα της υπογραφής νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Κατά τη συνάντηση οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 11%, τη μείωση δηλαδή του βασικού μισθού στον κλάδο, δηλαδή από τα 918 ευρώ που είναι σήμερα, να μειωθεί στα 815 ευρώ, και την κατάργηση όλων των επιδομάτων.

Ζήτησε, επίσης, η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση να γίνει από μηδενική βάση και να επαναφερθεί ο θεσμός της επεκτασιμότητας, δηλαδή της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk