Ο Δωδεκάλογος του καλού οινοτουρίστα

1. Πρώτο και βασικό μέλημα, η επιλογή της Διαδρομής ή των Διαδρομών του Κρασιού που θα ακολουθήσουμε, πόσες μέρες ή χρόνο θα αφιερώσουμε, πόσα και ποια οινοποιεία θα επισκεφθούμε.

2. Επικοινωνούμε με τα οινοποιεία, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Καλό είναι να συνεννοηθούμε πρώτα με εκείνα που θέλουμε να επισκεφθούμε, διότι υπάρχει πιθανότητα να συμπέσουμε με διάφορα άλλα γκρουπ ή να πραγματοποιούνται στο οινοποιείο ειδικές εργασίες.

3. Εχουμε στην παρέα μας πρόθυμο σοφέρ. Ένας οδηγός που να μην πίνει χρειάζεται πάντα, ιδιαίτερα όταν κάνουμε οινοτουρισμό.

4. Προμηθευόμαστε ενημερωμένο χάρτη ή GPS. Τα περισσότερα οινοποιεία δεν βρίσκονται πάνω σε κεντρικό δρόμο, ούτε σε κεντρικές πλατείες ή μέσα σε πολεοδομικά συγκροτήματα.

5. Επιλέγουμε αναπαυτικά παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά, και ας κάνει ζέστη. Μην ξεχνάτε ότι στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους των οινοποιείων, έχει δροσιά.

6. Δεν ξεχνάμε το καπελάκι για τον ήλιο (ή τη βροχή).

7. Εφοδιαζόμαστε με σημειωματάριο γευσιγνωσίας για να κρατήσουμε σημειώσεις από τις ετικέτες που θα δοκιμάσουμε (ονομασία, προέλευση, χρονιά, ποικιλιακή σύνθεση, χαρακτηριστικά, άρωμα, μύτη, γεύση, συμπέρασμα). Αν σας φαίνεται μπερδεμένο, μην ανησυχείτε. Κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Σημειώνουμε τις βασικές πληροφορίες και αν μας άρεσε. Τα υπόλοιπα έρχονται με τον καιρό.

8. Ενημερωνόμαστε για τις δυνατότητες φαγητού και διανυκτέρευσης, της περιοχής που θα επισκεφθούμε. Οι ιστοσελίδες των Δρόμων του Κρασιού συνήθως προτείνουν και συνεργαζόμενα μέλη για φαγητό και διαμονή.

9. Εφόσον κάνουμε το ταξίδι, ενημερωνόμαστε και για τα τοπικά προϊόντα της περιοχής που θα επισκεφθούμε, ώστε να προμηθευτούμε για το σπίτι.

10. Φροντίζουμε να υπάρχει ελεύθερος χώρος στο αυτοκίνητο για τα κρασιά και τα προϊόντα που θα αγοράσουμε. Συνήθως στα οινοποιεία γίνονται κάποιες καλύτερες τιμές και είναι ευκαιρία, ιδιαίτερα για παλαιές εσοδείες.

11. Δεν ξεκινάμε χωρίς καλή παρέα. Καμιά φορά είναι λαχείο!

12. Καλή διάθεση. Είναι απαραίτητη.

Η Αλεξάνδρα Ανθίδου είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Οίνοι Βορείου Ελλάδος και λάτρις του κρασιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk