Μόντρεαλ: Συνελήφθησαν 400 φοιτητές για παράνομη διαδήλωση

Τετρακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Μόντρεαλ στο τέλος διαδήλωσης, που είχε κηρυχθεί παράνομη από τις αρχές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ήταν χιλιάδες οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι διοργανωτές είχαν ειδοποιηθεί εξ αρχής από την αστυνομία ότι η κινητοποίησή τους ήταν παράνομη, γιατί δεν είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων για την πορεία που θα ακολουθούσαν.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ είχε ανακοινώσει ότι θα δεχόταν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης όσο δεν σημειωνόταν κανένα επεισόδιο κατά τη διάρκειά της.

Οι φοιτητές του Κεμπέκ συνεχίζουν εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες μια έντονη διαμαρτυρία κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και της κυβέρνησης του τοπικού πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ που υιοθέτησε νόμο ο οποίος περιορίζει το
δικαίωμα στη διαδήλωση, τον αποκαλούμενο «νόμο ρόπαλο» από τους επικριτές του.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι συλλήψεις έγιναν σύμφωνα με το νέο κανονισμό που υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα οι δημοτικές αρχές του Μόντρεαλ και όχι σύμφωνα με το νόμο περί διαδηλώσεων του Κεμπέκ.

Οι διαδηλωτές αφού πραγματοποιούσαν πορεία ειρηνικά χτυπώντας κατσαρόλες σε μήκος 10 χλμ. στους δρόμους της πόλης, η κεφαλή της διαδήλωσης παγιδεύτηκε μαζικά από την αστυνομία την ώρα που κατευθυνόταν προς μια συνοικία της
νυχτερινής ζωής του Μόντρεαλ.

Λίγη ώρα πριν , πέτρες είχαν ριφθεί κατά των αστυνομικών και βεγγαλικά, κάτι που έθεσε σε κίνδυνο «την ακεραιότητα της αστυνομίας», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μόντρεαλ Ντανιέλ Λακουρσιέρ.

Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι δεν είχαν εμπλακεί στα επεισόδια, δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση, αντίθετα με τους ταραξίες που είχαν επιτεθεί στην αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες.

Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής σε άλλες ομάδες των διαδηλωτών που ήθελαν να βοηθήσουν αυτούς που είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις της τάξης.

Είναι η 30ή νυκτερινή διαδήλωση που οργανώνεται στο Μόντρεαλ κατά την 101η ημέρα των φοιτητικών απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk