Γκρινιάζουν οι κάτοικοι της «υποδειγματικής» Βιέννης

Είναι όμορφη, καθαρή, ασφαλής, έχει καλές συγκοινωνίες, υψηλή ποιότητα ζωής και υπέροχα πάρκα. Και όμως οι κάτοικοι γκρινιάζουν, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Καλώς ήλθατε στη Βιέννη! «Αν και οι περισσότεροι είναι, βαθιά μέσα τους, υπερήφανοι για την πόλη τους, έχουν μια μακρά παράδοση στην γκρίνια. Σαν να είναι το χόμπι τους να εκφράζουν δυσαρέσκεια και να παραπονιούνται. Αυτή η τάση να παραβλέπουν τα καλά πράγματα στη ζωή τους και να βρίσκουν πάντα κάτι στραβό, είναι εντυπωσιακή. Εχουν μάλιστα μια ειδική λέξη για την γκρίνια «raunzen». Πολλές συζητήσεις τελειώνουν με τη φράση «Nix ist wie frueher» (σσ τίποτα δεν είναι όπως παλιά)», γράφει η ανταποκρίτρια του BBC Μπέθανι Μπελ

Είναι όμορφη, καθαρή, ασφαλής, έχει καλές συγκοινωνίες, υψηλή ποιότητα ζωής και υπέροχα πάρκα. Και όμως οι κάτοικοι γκρινιάζουν, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Καλώς ήλθατε στη Βιέννη!

«Αν και οι περισσότεροι είναι, βαθιά μέσα τους, υπερήφανοι για την πόλη τους, έχουν μια μακρά παράδοση στην γκρίνια. Σαν να είναι το χόμπι τους να εκφράζουν δυσαρέσκεια και να παραπονιούνται. Αυτή η τάση να παραβλέπουν τα καλά πράγματα στη ζωή τους και να βρίσκουν πάντα κάτι στραβό, είναι εντυπωσιακή. Εχουν μάλιστα μια ειδική λέξη για την γκρίνια «raunzen». Πολλές συζητήσεις τελειώνουν με τη φράση «Nix ist wie frueher» (σσ τίποτα δεν είναι όπως παλιά)», γράφει η ανταποκρίτρια του BBC Μπέθανι Μπελ.

Αυτόν τον μήνα, ενώ οι περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη ζουν εποχές ακρίβειας και λιτότητας, η Βιέννη μείωσε την τιμή των ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μεταφοράς από 449 σε 365 ευρώ – δηλαδή σε ένα ευρώ την ημέρα. Μέσα σε λίγες ημέρες πουλήθηκαν χιλιάδες επιπλέον κάρτες.

Αλλά, φυσικά, άρχισαν αμέσως και οι γκρίνιες.

«Επεσε η τιμή του εισιτηρίου; Μάλιστα. «Αλλά τώρα δεν θα πέφτει καρφίτσα στο μετρό και κανένας δεν θα βρίσκει θέση στα τραμ». Αυτά ακούς από το πρωί μέχρι το βράδυ στη Βιέννη…», γράφει η Μπελ.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Economist η αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκε στη δεύτερη θέση (μετά το Βανκούβερ του Καναδά) σε λίστα με 140 πόλεις του κόσμου οι οποίες αξιολογήθηκαν ως προς την ποιότητα ζωής. Το 2005 η Βιέννη είχε καταλάβει την πρώτη θέση στην ίδια λίστα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk