Παγκόσμια τράπεζα: Και λιτότητα και ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μέτρα τόσο ανάπτυξης όσο και λιτότητας για να ανακτήσει μια καλή οικονομική υγεία, στο πρότυπο αυτών που εφαρμόσθηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία στο τέλος της δεκαετίας του 1990

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μέτρα τόσο ανάπτυξης όσο και λιτότητας για να ανακτήσει μια καλή οικονομική υγεία, στο πρότυπο αυτών που εφαρμόσθηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Η Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, δήλωσε πως είναι «εσφαλμένο» να συζητείται το θέμα αν το ένα από τα μέτρα είναι καλύτερο από το άλλο για την επίλυση της οικονομικής κρίσης.

«Οι πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη επανέφεραν τη συζήτηση για λιτότητα ή ανάπτυξη. Είναι μια συζήτηση εσφαλμένη. Η μία είναι απαραίτητη για την άλλη», δήλωσε η Ιντραουάτι στη διάρκεια ενός ιδιωτικού φόρουμ για την οικονομία στην Ασία.

«Ομιλώ εκ πείρας», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως η Ινδονησία είχε εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την περιφερειακή οικονομική κρίση.

Οι περισσότερες χώρες της Ασίας είχαν πληγεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την κατάρρευση των χρηματαγορών και μια υποτίμηση των νομισμάτων τους εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους τους.

Η απάντηση στην κρίση είναι ένας συνδυασμός μέτρων λιτότητας και μέτρων ανάπτυξης, τόνισε η Ιντραουάτι.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αντιμετωπίζουν το δίλημμα ότι πρέπει να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να λύσουν τα οικονομικά προβλήματά τους που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, εξήγησε.

«Η παγκοσμιοποίηση φέρνει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα. Όμως, αναγνωρίζουμε επίσης ότι περιορίζει και περιπλέκει τη διαδικασία της διακυβέρνησης και αυξάνει επίσης τους κινδύνους», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία