Στα Σεκάνια, την πλέον «δημοφιλή» παραλία ωοτοκίας στη Μεσόγειο, εντόπισαν τα μέλη του Συλλόγου «Αρχέλων» την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας του 2012.

Η πρώτη φωλιά Caretta caretta αποτελεί κάθε χρόνο σπουδαίο γεγονός καθώς καταδεικνύει ότι οι χελώτες εξακολουθούν να επιστρέφουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες.

Η ιδιωτική περιοχή πίσω από την παραλία είχε αγοραστεί το 1994 από το WWF Ελλάς για να διασωθεί από την ανάπτυξη. Σήμερα αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και είναι απολύτως προστατευμένη.

Πάνω από το 50% των φωλιών που δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο παρατηρούνται στα Σεκάνια. Όπως προέκυψε από αναφορές του συλλόγου, οι οποίες τεκμηριώθηκαν από μαρκαρισμένες χελώνες, οι καρέτα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Δύο άλλοι σημαντικοί βιότοποι βρίσκονται στη Βόρεια Αδριατική και στον κόλπο Γκαμπές της Τυνησίας.

Οι χελώνες συγκεντρώνονται στον κόλπο του Λαγανά Μάρτιο με Απρίλιο για να ζευγαρώσουν. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί βαθμιαία η ωοτοκία η οποία θα κορυφωθεί στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Αυγούστου.