Άλλο ιδέα κι άλλο λύση

Οι μετανάστες της Πειραϊκής Πατραϊκής μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα. Το δήλωσε τοπικός παράγοντας πλην όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ. Δεν καταγράφεται προσώρας καμία ναύλωση πούλμαν ούτε μεταφέρθηκαν ομαδικά τα άτομα στον σταθμό του ΚΤΕΛ.Δεν καταγράφεται η άφιξη του πούλμαν στην πρωτεύουσα ούτε κάποια οργανωμένη υποδοχή. Να φανταστούμε ότι το όχημα έφτασε στην Ομόνοια και οι επιβάτες σκορπίστηκαν αναζητώντας παγκάκι για να περάσουν τη νύχτα;

Άλλο ιδέα κι άλλο λύση | tovima.gr

Οι μετανάστες της Πειραϊκής Πατραϊκής μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα. Το δήλωσε τοπικός παράγοντας πλην όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ. Δεν καταγράφεται προσώρας καμία ναύλωση πούλμαν ούτε μεταφέρθηκαν ομαδικά τα άτομα στον σταθμό του ΚΤΕΛ. Δεν καταγράφεται η άφιξη του πούλμαν στην πρωτεύουσα ούτε κάποια οργανωμένη υποδοχή. Να φανταστούμε ότι το όχημα έφτασε στην Ομόνοια και οι επιβάτες σκορπίστηκαν αναζητώντας παγκάκι για να περάσουν τη νύχτα; Δεν το ξέρουμε επειδή υπάρχει ασάφεια. Υποψιαζόμαστε λοιπόν κάτι: η διαβεβαίωση ότι η Πάτρα ξεφορτώθηκε τους τελευταίους καταληψίες του εγκαταλειμμένου εργοστασίου είχε πρόθεση τον καθησυχασμό. Η λύση του προβλήματος είναι κάτι δευτερεύον. Αρκεί να κατευναστούν τα πνεύματα – σε μικρή γεωγραφική εμβέλεια.

Να θυμηθούμε τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοίνωσαν πανηγυρικά διάφοροι υπουργοί. Ξεκινάμε από την άποψη «όλοι οι καλοί χωράνε», όταν όλα τα κόμματα έκαναν επίδειξη ανοχής απέναντι στην ετερότητα. Μιλάμε για το 2005 όταν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωνε από το βήμα της Βουλής: «Αυτή η κοινωνία και ο λαός της θεωρεί το μετανάστη ιερό, γι’ αυτό κάνουμε προσπάθεια όλοι οι παράνομοι μετανάστες να νομιμοποιηθούν, χωρίς καμία εξαίρεση, και εάν χρειαστούν και παρατάσεις και διορθώσεις θα το κάνουμε». Επειδή τούτο δεν ήταν ικανοποιητικό, ο κ. Φώτης Κουβέλης πίεζε λίγο παραπάνω. Ελεγε ότι ο νόμος είναι «πολύ βελτιωμένος» σε σχέση με το παρελθόν αλλά «θα αφήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έξω από το πλαίσιο της νομιμοποίησης».

Δεν πέρασε πολύς καιρός για να ανακαλύψει ο κ. Παυλόπουλος το πρόβλημα της Πάτρας. Εταξε τότε να μετατρέψει σε «καταυλισμό» το πρώην στρατόπεδο ΜΟΜΑ και σε επόμενο τέρμινο να αναγείρει «κέντρο φιλοξενίας». Υποσχέσεις. Καθησυχασμός. Στη συνέχεια ανέλαβε να σώσει το κέντρο της Αθήνας ο κ. Σπύρος Βούγιας, συντονίζοντας δεκάδες φορείς, συγκεντρώνοντας σε ένα πόρισμα ένα σωρό προτάσεις: κάποιες λογικές, κάποιες ανεδαφικές, κάποιες παράλογες. Χαρτούρα, εξαγγελίες, δημοσιεύματα. Δεν εφαρμόστηκε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Τη μία δεν μπορούσε η αστυνομία, την άλλη δεν επαρκούσαν οι υποδομές, την επόμενη διαμαρτύρονταν αριστερές οργανώσεις, την μεθεπόμενη άλλαζε ξανά η ηγεσία. Ξανά στο ζερό.

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής υπήρξε ευφάνταστος. Ηθελε να ενοικιάσει πλωτά κρατητήρια. Τα μέσα ενημέρωσης γέμισαν από φωτογραφίες θαλάσσιων φυλακών του πολιτισμένου κόσμου. Βέβαια ο άνθρωπος ήταν ειλικρινής, δεν είπε ότι έχει βρει να ενοικιάσει ούτε ότι αποφασίστηκε πού θα αράξουν. Είπε ότι το μελετά. Και έμεινε στη μελέτη. Το άλλο μεγάλο σχέδιο ήταν ο φράχτης. Ο φράχτης με το σχεδόν αστείο μήκος των 12,5 χιλιομέτρων θα στηθεί για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Ξανά ο ίδιος βερμπαλισμός, συνεντεύξεις Τύπου, διαβεβαιώσεις ότι ποτέ ξανά κανένας ξένος δεν θα διαβεί τα σύνορα. Κι ας λένε οι ειδικοί ότι η ροή της μετανάστευσης είναι σαν το νερό που κυλάει, θα πάει παρακάτω να βρει το πέρασμα. Για μία ακόμη φορά ο στόχος δεν ήταν μια συνολική διαχείριση του ζητήματος αλλά ο επικοινωνιακός σαματάς. A propos, ο φράχτης θα ήταν έτοιμος τον Ιούνιο αλλά ακόμη σκάβουν τον λάκκο.

Από τις πιο πρόσφατες υποσχέσεις, περί κέντρων φιλοξενίας με οικοδεσπότη τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν θα κρατήσουμε τίποτε άλλο πέρα από το ύφος των δηλώσεων, το ύφος που διαβεβαιώνει «εγώ είμαι εδώ, εγώ θα σε προστατεύσω, εγώ είμαι εδώ και είμαι αποφασισμένος». Με έμφαση στο «εγώ». Τα κέντρα δεν λειτούργησαν. Να μην ξεχάσουμε και τα 10 εκατομμύρια ευρώ που θα διατίθεντο για επαναπατρισμούς. Δεν αξιοποιήθηκαν. Το ξέραμε ότι θα γίνει έτσι: έχουν ανακοινωθεί και παλαιότερα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής αλλοδαπών στις πατρίδες τους. Προγράμματα με πολλές ανακοινώσεις και μικρή συμμετοχή. Δεν έχουμε παράπονο. Είμαστε πλήρεις από λόγια, υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις και μελέτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk