Η ΕΡΤ ενισχύει τον ελληνικό κινηματογράφο

Στην περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, μέσω χρηματοδότησής της προχωρά η ΕΡΤ Α.Ε. στο πλαίσιο του Νόμου για το 1,5% (Ν. 3905/10). Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, «από το 2008 έως σήμερα έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 88 τίτλοι κινηματογραφικών παραγωγών. Ενώ για τρία χρόνια είχε αδρανήσει η διαδικασία αξιολόγησης και η συμμετοχή της ΕΡΤ στην παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για το «1,5%»

Στην περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, μέσω χρηματοδότησής της προχωρά η ΕΡΤ Α.Ε. στο πλαίσιο του Νόμου για το 1,5% (Ν. 3905/10).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, «από το 2008 έως σήμερα έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 88 τίτλοι κινηματογραφικών παραγωγών. Ενώ για τρία χρόνια είχε αδρανήσει η διαδικασία αξιολόγησης και η συμμετοχή της ΕΡΤ στην παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για το «1,5%», η οποία αποτελείται από τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα, τον Γενικό Διευθυντή Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μουσικό Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Βερνίκο και τον κριτικό κινηματογράφου και σκηνοθέτη Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Ήδη η ΕΡΤ, έχει χρηματοδοτήσει τις παρακάτω ταινίες με τα αντίστοιχα ποσά: «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή: 200.000 €, «Το Ταγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη: 150.000€ ,«Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου: 90.000 €, «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου: 150.000 €, «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι: 50.000 € και «Η Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου: 32.641 € ενώ στο αμέσως προσεχές μέλλον, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πρόκειται να ανακοινώσει και την χρηματοδότηση 20 ακόμη κινηματογραφικών ταινιών. Ειδικότερα, το προϋπολογισθέν ποσό που αντιστοιχεί στο «1,5%» για την εκάστοτε χρηματοδοτική περίοδο, θα διατίθεται ως εξής: Το 40% έως 50% θα αφορά σε ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές και ταινίες ευρείας απήχησης, συμπαραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως με το ΕΚΚ, αλλά και με άλλες ελληνικές εταιρείες παραγωγής ή ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς. Το 25% έως και 35% θα διατίθεται σε κινηματογραφικές παραγωγές ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (low budget), αποκλειστικής χρηματοδότησης της ΕΡΤ Α.Ε.
Η χρηματοδότηση ταινιών σε αυτό πλαίσιο, θα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζει η ΕΡΤ, η οποία θα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την πρώτη ή τη δεύτερη κινηματογραφική ταινία των σκηνοθετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός παραγωγής της ταινίας δεν θα ξεπερνά το πλαφόν των 200.000 €, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών επί του προϋπολογισμού 9% για τον σκηνοθέτη, 3% για τον σεναριογράφο και 8% για τον παραγωγό, πλέον ΦΠΑ και πλέον εργοδοτικών εισφορών, ενώ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, διανομής και διακίνησης της ταινίας ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΡΤ Α.Ε.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του 1,5%, δεν εντάσσονται στις Τηλεταινίες, για τις οποίες η ΕΡΤ Α.Ε. έχει ήδη προχωρήσει στην από 05.12.2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραγωγών/δημιουργών για κατάθεση προτάσεων τηλεοπτικού προγράμματος. Ανάλογο ποσοστό (25% έως 35%) θα διατίθεται σε διεθνείς κινηματογραφικές συμπαραγωγές, στις οποίες αποδεδειγμένα συμμετέχει τουλάχιστον ένας συμπαραγωγός εκτός Ελλάδος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk