Γ. Βερνίκος: Κώδωνας κινδύνου για τον θαλάσσιο τουρισμό

«Κώδωνα κινδύνου» για τον θαλάσσιο τουρισμό κρούει ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Επίτιμος Πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος.

«Κώδωνα κινδύνου» για τον θαλάσσιο τουρισμό κρούει ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Επίτιμος Πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος, σημειώνοντας ότι η υστέρηση στις κρατήσεις αγγίζει το 30% τον Μάιο του 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρ’ ότι αναμενόταν βελτίωση από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας – και ιδιαίτερα το γιότινγκ – βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», αναφέρει σε δήλωσή του, τονίζοντας ότι «τα σκάφη με ελληνική σημαία συνέχεια φεύγουν από τις θάλασσές μας. Το ίδιο και τα σκάφη αλλοδαπών», αναφερόμενος στον άμεσο ανταγωνισμό που υπάρχει στο Αιγαίο από τη γειτονική Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι η χώρα έχει 600 επαγγελματικά σκάφη με πλήρωμα μέχρι 12 ατόμων, με το αντίστοιχο νούμερο των τούρκικων σκαφών να είναι 3.200. Ο κ. Βερνίκος κάνει έκκληση για μείωση των τεκμηρίων και τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την ανάπτυξη του κλάδου, καθώς «οι μαρίνες, που μέχρι πρόσφατα ούτως ή άλλως είχαν πρόβλημα επάρκειας θέσεων ελλιμενισμού, ήδη αδειάζουν. Γίνεται μια μεγάλη απο-επένδυση».

Ο ίδιος αποδίδει τη μείωση των ναυλώσεων για το 2012 στη γενική εικόνα που επικρατεί, με αιτία όχι μόνο την οικονομική κρίση και την «παρατηρούμενη ακυβερνησία, που έχει αναστείλει τις κρατήσεις την περίοδο αυτή», αλλά και τα «υψηλότατα τεκμήρια», που ψήφισε η ελληνική Βουλή τον Ιούνιο 2011, τα οποία «δημιουργούν μεγάλη στρέβλωση στην αγορά και διώχνουν τα σκάφη».

Αντίστοιχα σημειώνει ότι «η Βουλή δεν μπόρεσε να ψηφίσει νόμο για το θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος είχε εγκριθεί δύο φορές από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk