Επιμένει στο Σύμφωνο Ανάπτυξης ο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει μια κρίση στιγμή της ιστορίας της, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενός συμφώνου ανάπτυξης που θα κινηθεί παράλληλα με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, με ζητούμενο την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών αλλαγών κυρίως στην αγορά εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει μια κρίση στιγμή της ιστορίας της, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενός συμφώνου ανάπτυξης που θα κινηθεί παράλληλα με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, με ζητούμενο την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών αλλαγών κυρίως στην αγορά εργασίας.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει ανάγκη από ένα γενναίο άλμα πολιτικής φαντασίας για να επιβιώσει» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, επιμένοντας στην ανάγκη ενός συμφώνου για την ανάπτυξη παράλληλα με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Αυτό το σύμφωνο ανάπτυξης θα αφορά «διαρθρωτικές αλλαγές» κυρίως στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και την επανέναρξη των δημόσιων επενδύσεων» χάρη στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τον επαναπρογραμματισμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

»Δεν πρόκειται για αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, διότι δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν είναι σε τάξη τα δημοσιονομικά» υπογράμμισε.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας των νέων. «Ο αριθμός των νέων σε αναζήτηση εργασίας είναι υπερβολικά υψηλός. Η υπερβολικά χαμηλή απασχόληση των νέων, μειώνει την οικονομική ανάπτυξη, είναι μια σπατάλη που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι «ανάπτυξη και ισότητα συνδέονται πολύ στενά και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Χωρίς την ανάπτυξη, ο καθένας τείνει να κλείνεται στον εαυτό του και η αλληλεγγύη μειώνεται» επισήμανε.

Λίγο πριν την άφιξη του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περίπου 60 φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά στο Πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και μοίραζαν φωτοτυπίες του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ πάνω στις οποίες είχαν γράψει: «Όχι στην ΕΚΤ, όχι στη λιτότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk