Έξω πάμε καλά, τουλάχιστον καλύτερα από μέσα

Έντονο άρωμα Σαντορίνης είχε το ελληνικό κομμάτι των αποτελεσμάτων του Decanter World Wine Awards 2012, του μεγαλύτερου – και για πολλούς του πιο έγκυρου – διαγωνισμού κρασιού στον κόσμο, που οργανώνεται από το ομώνυμο περιοδικό. Από τις 6 κορυφαίες διακρίσεις (Trophy & Gold Medal), που κατάκτησε η Ελλάδα, οι τρεις αφορούσαν κρασιά του κυκλαδίτικου νησιού!

Πιο συγκεκριμένα, το Regional Trophy για το καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί πάνω από 10, από όσα βέβαια συμμετείχαν, κέρδισε το – όντως εξαιρετικό – Ασύρτικο Wild Ferment (Σαντορίνη ΠΟΠ) 2011 της Γαίας Οινοποιητικής.

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε επίσης ο Θαλασσίτης (Σαντορίνη ΠΟΠ) 2011 της ίδιας εταιρείας, ενώ την Σαντορινιά «τριπλέτα» συμπληρώνει το Χρυσό μετάλλιο για το Vinsanto (Σαντορίνη ΠΟΠ) 1991, από το Κτήμα Αργυρού.

Βέβαια η Γαία Οινοποιητική, των Γιάννη Παρασκευόπουλου και Λέοντα Καράτσαλου, κέρδισε το Regional Trophy και για το κόκκινο κρασί, με την Νεμέα ΠΟΠ 2007, από το Κτήμα Γαία, πετυχαίνοντας έναν μάλλον ασυνήθιστο άθλο. Η εξάδα ολοκληρώνεται με το Regional Trophy του γλυκού Malvasia (Κρήτη ΠΓΕ), του Κτήματος Λυραράκη και το Χρυσό μετάλλιο του κόκκινου Avaton 2008, από το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Ακόμα 46 ελληνικά κρασιά κέρδισαν ασημένιο μετάλλιο, 59 χάλκινο, ενώ άλλα 44 εντάχθηκαν στην κατηγορία Commanded. Καθόλου άσχημα δηλαδή, αρκεί να μην πιστέψουμε ότι κατακτήσαμε την κορυφή του κόσμου.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μέχρι να κερδίσουμε μια σταθερή θέση στις προτιμήσεις των διεθνών καταναλωτών. Και βέβαια, δεν αρκεί μια καλή ατμομηχανή για να κινηθεί το τραίνο. Χρειάζεται και τα βαγόνια να μπορούν να ακολουθήσουν.

Αντίθετα, φτωχότερη ήταν η συγκομιδή μεταλλίων στο Concours Mondial de Bruxelles 2012, αλλά μάλλον και η συμμετοχή ήταν πιο περιορισμένη. Στην κορυφή βρέθηκαν το γλυκό Σάμος ΠΟΠ Νέκταρ 2008, του Συνεταιρισμού της Σάμου και το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ (Μετέωρα ΠΓΕ) 2011, της οικογένειας Τσιλιλή, που κέρδισαν το Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο.

Ακόμα 7 κρασιά απέσπασαν Χρυσό και άλλα 25 Αργυρό. Στα αξιοπερίεργα καταγράφουμε την πολύ χαμηλότερη αξιολόγηση του Vinsanto 1991, του Κτήματος Αργυρού, σε σχέση με τον διαγωνισμό του Decanter, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτό που πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει. Η δοκιμή ενός κρασιού μοιάζει λίγο με φωτογραφία. Αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης φιάλης, σε μια δεδομένη στιγμή.

Και βέβαια, μην ξεχνάτε: όλοι οι φωτογράφοι δεν είναι ίδιοι!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk