Ά. Διαμαντοπούλου: «Η Αριστερά στο σύνολό της έχει πτώση σε σχέση με το 2009. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει την έρημό του»

Την Πέμπτη 24/5/2012 η πρώην υπουργός μίλησε στην εκπομπή των Γιώργου Παπαχρήστου και Άρη Ραβανού (καθημερινά 11:00-12:00) για τις πολιτικές εξελίξεις

Για το εκλογικό αποτέλεσμα{{{ moto }}}

Επειδή είχε αυτή την άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι υπάρχει μια στροφή προς τα αριστερά, δεν είναι έτσι. Επί του σώματος το οποίο ψήφισε, είναι η πρώτη φορά, μετά από χρόνια, κι αν το συγκρίνουμε με το 2009, που έχουμε αύξηση των δυνάμεων της δεξιάς από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το Σαμαρά, ενώ έχουμε μείωση σε σχέση με το 2009, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το ΠΑΣΟΚ. Με την κρίση, με ό, τι συνέβη στη χώρα, με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν αυτά που εφαρμόστηκαν, σε μια, άκρως, συντηρητική Ευρώπη, νομίζω ότι με την λογική ότι πάμε στην ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, πάμε σε ένα φάσμα του χώρου της αριστεράς, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Χωρίς το κέντρο δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα στην κεντροαριστερά. Γι αυτό το κέντρο και την αριστερά την εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία. Κι είναι το ΠΑΣΟΚ.

Για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ

Να λάβουμε υπόψη ότι η πολιτική δεν τελειώνει στις 17 Ιουνίου. Αρχίζει. Η νέα περίοδος αρχίζει εκείνη τη στιγμή. Γιατί αλλιώς θα είναι τα πράγματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο, αλλιώς θα είναι και για τη Νέα Δημοκρατία, αλλιώς και για το ΠΑΣΟΚ. Και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Γιατί αυτά που το ΠΑΣΟΚ έζησε και, κακώς, όπως αποδεικνύεται,τα έζησε μόνο του, θα πρέπει να τα ζήσουν τώρα και οι άλλοι. Δεν θα είναι πια η εικόνα τόσο απλή, να κάθονται απέξω και να λένε διάφορα.

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία θα συνδράμετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας

Πρώτον, η απόφαση θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα ή τα αποτελέσματα. Από τη δύναμη που θα έχει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, θα πρέπει, επειδή το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος είναι μια πολυδιάσπαση της ψήφου, δεν έχουμε τις συγκεντρώσεις της προηγούμενης περιόδου, να υπάρξουν, οπωσδήποτε, συνεργασίες.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Συνεργασία όμως σημαίνει μια άλλη κουλτούρα, Σημαίνει ότι σ αυτό που λέω κάνω πίσω. Κάνω κάποιους συμβιβασμούς. Δέχομαι κι αυτό που λέει ο άλλος Κάτι το οποίο δεν επέδειξε καθόλου μέχρι στιγμής το δεύτερο κόμμα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κυβέρνηση. Υπάρχει ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης το οποίο έχουμε βάλει στο τραπέζι, Εμείς, με στόχο να γίνει κυβέρνηση, θα θέσουμε τις δικές μας αρχές. Βεβαίως, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και μεις υποχωρήσεις, αλλά να κάνουν και οι άλλοι.

Άρα, νομίζω, η επόμενη μέρα για την δημιουργία κυβέρνησης θα αφορά, κυρίως, τα δύο πρώτα κόμματα. Δεν ξέρω αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ σ αυτά. Αλλά τα δύο πρώτα κόμματα θα πρέπει να μιλήσουν. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να λέμε ό, τι και να προκύψει το ΠΑΣΟΚ θα είναι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ θα πάει ή από δω ή από κει για να γίνει κυβέρνηση. Δεν είναι έτσι.

Θα διαμορφωθεί μια κυβέρνηση στην οποία, πιθανόν, μπορεί να είναι μέσα και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ Δεν αρέσει στους πολίτες. Δεν πρέπει να αλλάξετε.

Απολύτως. Και πρέπει να περάσουμε κι εμείς την έρημό μας. Και πρέπει κι εμείς να έχουμε και μια περίοδο αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και θεμελιωδών αλλαγών. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για το πως μας κοιτάει ο κόσμος. Αλλά ας σκεφτούμε όλοι μερικούς μήνες μπροστά. Ας δούμε ότι υπάρχει πολιτική ζωή και μετά την 17 Ιουνίου και μετά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Κι ο ελληνικός λαός θεωρώ ότι έχει διδαχτεί πολλά από τον προεκλογικό λόγο και την μετεκλογική πράξη. Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχτεί πάνω από όλους είναι το πιο ειλικρινές και το πιο πραγματιστικό κόμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk