Φ. Ζακαρία: Δημοκρατία στην Αίγυπτο σημαίνει σεισμός στον αραβικό κόσμο

Την άποψη ότι το δύσκολο στοίχημα του εκδημοκρατισμού του αραβικού κόσμου «παίζεται» στην Αίγυπτο εξέφρασε ο γνωστός αναλυτής του CNN και συγγραφέας Φαρίντ Ζακαρία

Την άποψη ότι το δύσκολο στοίχημα του εκδημοκρατισμού του αραβικού κόσμου «παίζεται» στην Αίγυπτο εξέφρασε ο γνωστός αναλυτής του CNN και συγγραφέας Φαρίντ Ζακαρία.

«Η πιθανή επιτυχία της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο θα σήμαινε σεισμό στον αραβικό κόσμο. Και ο λόγος είναι ότι η Αίγυπτος είναι η καρδιά η ψυχή του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος είναι ο τόπος από τον οποίον πηγάζει ο πολιτισμός στον αραβικό κόσμο: τα τραγούδια και η μουσική, οι τηλεοπτικές εκπομπές, η ίδια η γλώσσα με πολλούς τρόπους. Η Αίγυπτος είναι η γενέτειρα των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ιδεών του σύγχρονου αραβικού κόσμου. Η πρώτη είναι η ιδέα του αραβικού εθνικισμού ή του παναραβισμού, η ιδέα της πολιτικής ενοποίησης των αραβικών κρατών. Η δεύτερη είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και όλη η ιδέα του πολιτικού ισλάμ που προήλθε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον Σαγίντ Κουτμπ (θεωρητικός ισλαμιστής, εκτελέστηκε το 1966, ενέπνευσε οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα). Αυτές ήταν αιγυπτιακές ιδέες οι οποίες κατόπιν εξαπλώθηκαν σε όλο τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο» γράφει ο Ζακαρία.

Και καταλήγει: «Συνεπώς, αν η επόμενη μεγάλη ιδέα που θα ξεπηδήσει από την Αίγυπτο είναι ένα λειτουργικό μουσουλμανικό δημοκρατικό σύστημα, αυτό θα ισοδυναμούσε με σεισμό».

Στην ίδια ανάλυση ο Ζακαρία εκτιμά ότι οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην Αίγυπτο είναι μεν σημαντικές, αλλά ακόμη σημαντικότερο θα είναι το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος, που θα διαδεχτεί το ισχύον Σύνταγμα, που ήταν «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της στρατιωτικής ελίτ που ανέδειξε τον ανατραπέντα δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η πιο σημαντική πλευρά στην διαδικασία οικοδόμησης της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο δεν θα είναι οι εκλογές. Θα είναι η σύνταξη του Συντάγματος και η διασφάλιση ότι θα υπάρχουν εγγυήσεις για τις γυναίκες, για τις μειονότητες, για την ελευθερία του λόγου και των συναθροίσεων των πολιτών» τονίζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk