Αίγυπτος: Οι πέντε επικρατέστεροι για την προεδρία

Μετά από δεκαετίες δεσποτικής διακυβέρνησής της, η Αίγυπτος διεξάγει τις πρώτες της μετεπαναστατικές προεδρικές εκλογές σήμερα και αύριο, με τον δεύτερο γύρο των εκλογών αναμένεται μεταξύ των δύο επικρατούντων υποψηφίων στα μέσα Ιουνίου. Ο αγώνας για την προεδρία έχει καταλήξει ουσιαστικά σε μάχη μεταξύ των επικρατούντων ισλαμιστών και μορφών του καθεστώτος του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Από τους 13 που εποφθαλμιούν το ανώτατο αιγυπτιακό αξίωμα, πέντε είναι οι επικρατέστεροι.

Μετά από δεκαετίες δεσποτικής διακυβέρνησής της, η Αίγυπτος διεξάγει τις πρώτες της μετεπαναστατικές προεδρικές εκλογές σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, με τον δεύτερο γύρο των εκλογών αναμένεται μεταξύ των δύο επικρατούντων υποψηφίων στα μέσα Ιουνίου. Ο αγώνας για την προεδρία έχει καταλήξει ουσιαστικά σε μάχη μεταξύ των επικρατούντων ισλαμιστών και μορφών του καθεστώτος του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Από τους 13 που εποφθαλμιούν το ανώτατο αιγυπτιακό αξίωμα, πέντε είναι οι επικρατέστεροι.
Συγκεκριμένα, ο φιλελεύθερος εθνικιστής υποψήφιος Αμρ Μουσά, διπλωμάτης και δημοφιλής πολιτικός του καθεστώτος Μουμπάρακ, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών για δεκαετίες, πριν γίνει γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, το 2001. Ο 75χρονος κοσμικός υποψήφιος υπόσχεται καλύτερες ρυθμίσεις των επιχειρήσεων και προστασία στης ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα κριτήρια εισόδου ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως βάση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο 60χρονος υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μουρσί είναι επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων και αντικατέστησε τον πρώτο υποψήφιο Χαϊράτ ελ Σατέρ, ο οποίος κρίθηκε ακατάλληλος να θέσει υποψηφιότητα. Δηλώνει ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη και περιορίσει το ρόλο του κράτους στις βασικές υπηρεσίες, κυρίως την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την στέγαση, τις οικονομικές υποδομές και την υγεία. Επίσης, υπόσχεται να ακυρώσει τα μικρά χρέη των αγροτών και να διπλασιάσει τον αριθμό των Αιγυπτίων που δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα σε τρία εκατομμύρια.
Ο 60χρονος ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντέλ Μονεΐμ Αμπόλ Φοτούχ, είναι κορυφαίος πρώην ρεφορμιστής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος εκδιώχθηκε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του αψηφώντας τη γραμμή και τον υποψήφιο της οργάνωσης. δηλώνει ότι εάν εκλεγεί θα ενεργοποιήσει εναλλακτικά μοντέλα ιδιοκτησίας και παραγωγής, όπως κοοπερατίβες και προγράμματα κρατικής ιδιοκτησίας που όμως θα διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας και θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες.
Ο 70χρονος Αχμέντ Σαφίκ είναι πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μπουμπάρακ και θεωρείται ο αγαπημένος υποψήφιος του στρατού. Επιθυμεί έναν συνεταιρισμό κρατικού και ιδιωτικού τομέα, υψηλότερες ξένες επενδύσεις και ένας έλλειμμα στο κρατικό προϋπολογισμό μικρότερο του 6% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της θητείας του. Επίσης φιλοδοξεί να διατηρήσει σταθερή την τιμή συναλλάγματος για την αιγυπτιακή λίρα και να θέσει τα όρια του ελάχιστου μισθού, να βοηθήσει τους ανέργους και να δώσει σύνταξη σε κάθε πολίτη που το χρειάζεται και να επεκτείνει την κοινωνική ασφάλιση σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως του κόστους.
Από την πλευρά του ο 57χρονος αριστερός Χαμντίν Σαμπάχι είναι δημοφιλής νασεριστής υπέρμαχος ενός κοσμικού κράτους, χωρίς δεσμούς με το καθεστώς του Μπουμπάρακ και δεν θεωρείται φαβορί. Τα διαπιστευτήριά του ως πολιτικός της αντιπολίτευσης επί χρόνια πηγαίνουν πίσω στην εποχή του προέδρου Ανβάρ Σαντάτ, όταν διαδήλωνε εναντίον του ως φοιτητής. Δεσμεύεται να κάνει την Αίγυπτο βιομηχανική και τεχνολογική δύναμη αποκαθιστώντας την διαχείριση της οικονομίας στο κράτος, να συνεργαστεί στενά με τον ιδιωτικό τομέα και να λειτουργήσει κοοπερατίβες. Μάλιστα υπόσχεται να λήξει την ακραία φτώχεια και να στεγάσει όλους τους πολίτες σε οκτώ χρόνια, να καταργήσει τα χρέη των αγροτών και να εξασφαλίσει υγειονομική περίθαλψη για όλους, με κρατική επιχορήγηση. Εάν εκλεγεί σκοπεύει να δημιουργήσει μια δημοκρατική κυβέρνηση, να περιορίσει τις προεδρικές εξουσίες και να εξασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος