Ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό εμφανίζουν καλύτερη ανάρρωση εάν λάβουν ένα θρομβολυτικό φάρμακο μέσα σε λίγες ώρες από το επεισόδιο σε σύγκριση με όσους δεν λάβουν τη θεραπεία. Αυτό έδειξε διεθνής κλινική δοκιμή του φαρμάκου rt-PA τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Το φάρμακο χορηγήθηκε ενδοφλεβίως σε ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό – σε αυτές τις περιπτώσεις μια αρτηρία που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο αποφράσσεται. Οι βλάβες εξαιτίας ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι μόνιμες – όπως παράλυση και προβλήματα στον λόγο – ακόμη και θανατηφόρες.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στη δοκιμή προέρχονταν από 12 χώρες και παρακολουθήθηκαν από το 2000 ως το 2011. Οι μισοί εξ αυτών έλαβαν ενδοφλεβίως rt-PA και οι άλλοι μισοί όχι. Περίπου το 50% των ασθενών ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών.

Μεγαλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης

Όπως προέκυψε από τη δοκιμή επικεφαλής της οποίας ήταν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μετά από τη χορήγηση του rt-PA μέσα σε διάστημα τριών ωρών από το επεισόδιο, περισσότεροι ασθενείς ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης μέσα σε διάστημα έξι μηνών από το επεισόδιο.

Συγκεκριμένα για κάθε 1.000 ασθενείς που έλαβαν rt-PA μέσα στο τρίωρο από το εγκεφαλικό, 80 επιπλέον άτομα επιβίωσαν και έζησαν χωρίς να χρειάζονται υποστήριξη στην καθημερινότητά τους σε σύγκριση με το αν δεν είχαν λάβει τη θεραπεία.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι πλήρως ακίνδυνη αφού συνδέεται με κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο μέσα σε διάστημα επτά ημερών από τη χορήγησή της.

Σε κάθε περίπτωση χωρίς τη θεραπεία, ένα τρίτο των ατόμων που υφίστανται εγκεφαλικό πεθαίνει ενώ άλλο ένα τρίτο εμφανίζει σοβαρό βαθμό αναπηρίας. Για όσους ασθενείς δεν εμφανίσουν αιμορραγία από τη λήψη του rt-PA, παρουσιάζεται βελτίωση στη μακροπρόθεσμη ανάρρωση.

Ευρωπαϊκή έγκριση πριν από 10 χρόνια

Σημειώνεται ότι το 2002 το rt-PA έλαβε ευρωπαϊκή έγκριση κυκλοφορίας με την προϋπόθεση να χορηγείται μόνο σε ασθενείς κάτω των 80 ετών που υφίστανται ισχαιμικό εγκεφαλικό μέσα σε τρεις ώρες από το επεισόδιο. Η προϋπόθεση αυτή είχε τεθεί με δεδομένο ότι οι μέχρι τώρα δοκιμές δεν περιελάμβαναν στην πλειονότητά τους ασθενείς άνω των 80 χρόνων καθώς υπήρχε φόβος για παρενέργειες της θρομβόλυσηςστον οργανισμό τους. Τα νέα στοιχεία δείχνουν την ασφάλεια της θεραπείας και στα πιο ηλικιωμένα άτομα.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Τζοάνα Γουορντλόου από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «αυτό που προέκυψε από τη μελέτη μας ήταν ότι το φάρμακο αυξάνει τη μακροπρόθεσμη ανάρρωση. Ωστόσο πρέπει να ανακαλύψουμε για ποιον λόγο κάποια άτομα εμφανίζουν αιμορραγία μετά τη λήψη του rt-PA και πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της αντιθρομβωτικής θεραπείας».