Τα όρια του μνημονιού και το ξεκαθαρισμα των θέσεων

Τα όρια του μνημονιού και το ξεκαθαρισμα των θέσεων | tovima.gr

Το πρόβλημα δεν είναι το ποσο ξεκαθαρος είναι ο λόγος [που δεν είναι] του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το πόσο φιλοευρωπαικο είναι [που δεν είναι] αυτό το κόμμα. Το προβλημα βρίσκεται στον ακαθόριστο και χωρις περιεχόμενο λόγο των αστικών και «φιλοευρωπαϊκων» κομματων, πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατα την γνωμη μου απο τα δύο χρόνια «εφαρμογής» του μνημονιου εχουν προκυψει ορισμένα αβιαστα συμπερασματα:

1] Οι απαιτούμενες αλλαγες-μεταρυθμισεις του συστηματος της δημοσιας διοικησης, η αντιμετώπισης της διαφθορας και της γραφειοκρατιας, οι απαραίτητες ιδιωτικοποιησεις και οι αναγκαίες απολύσεις στον δημόσιο τομέα ΔΕΝ εχουν γίνει με ευθύνη των αστικών-«φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων και οχι του ΣΥΡΙΖΑ,

2] Οι αμυντικές δαπάνες και τα κονδύλια για την αγορα ακριβών οπλικών συστηματων παραμένουν σε εξαιρετικα υψηλά επίπεδα, χωρις φυσικά να ευθυνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γι’αυτο,

3] Το μνημόνιο που οδηγεί σε πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά επίπεδα ύφεσης [20% μεσα σε μια 3/ετια «ειρήνης»] και φτωχοποίησης του πληθυσμού, εχει αποτυχει και πρεπει να αλλαξει,

4] Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εκείνο που προβάλεται απο την ετερογενή δεξια συμμαχια «για την σωτηρια του τόπου» [Σαμαρας-Μπακογιαννη-Βελόπουλος/κλπ!]. Το ελληνικό πολιτικό συστημα και η ελληνική κοινωνια δεν εχει να απαντήσει στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» αλλα στους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες η χώρα θα παραμείνει [αν θα παραμείνει] στο ευρω.

Θα πρόκειται τελικά για όρους που αντιστοιχούν σε ένα «ανεξάτητο κρατος που πρεπει – επιτέλους – να προσαρμοστεί» ή σε ένα «βαλκανικό οικονομικό προτεκτοράτο»? Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω οτι η απάντηση του κ.Τσιπρα μπορεί να ειναι «ανόητη» [καταγγελία του μνημονιου και επαναδιαπραγματευση απο μηδενική βαση] και ανεδαφική, των «φιλο-ευρωπαϊκων» όμως αστικών κομματων ανύπαρκτη [για την ακρίβεια συνοψίζεται στην φραση «οτι μας πει η Μερκελ θα το κανουμε»].

Χρειαζεται λοιπόν τα κόμματα αυτά να διαμορφώσουν και να παρουσιασουν τις θέσεις τους και στην συνέχεια να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Χρειάζεται η ελληνική αστική ταξη και τα σχήματα που την εκφραζουν πολιτικά να ξεκαθάρισουν – με τρόπο σαφή – τα όρια εφαρμογής του μνημονιου και ταυτόχρονα να δώσουν δειγματα γραφής σχετικα με την διαθεση πραγματοποιησης των αναγκαιων για την εκκίνηση της οικονομιας μεταρυθμίσεων [παραδειγμα προς αποφυγή οι υπουργοί κ.κ Ρεππας και Βορίδης].

Τα κομματα του μνημονίου θα πρεπει ρητα και με παρρησια να σταθούν υπερ του μνημονιου – δηλαδή υπέρ της αναγκαίοτητας της τήρησης ενός συγκροτημενου μεταρυθμιστικου οικονομικού προγραμματος με ανταλλαγμα την καλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας από τους συμμαχους μας. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να πουν στα πόσα εκατομυρια ανέργων και στα πόσα χρόνια συνεχόμενης ύφεσης λέμε το «ως εδω και μη παρ’εκει»!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk