Η ώρα της εφαρμοσμένης πολιτικής

Ήρθε η ώρα λοιπόν τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν για δεύτερη φορά την ψήφο μας να αποκαλυφτούν ενώπιον του λαού, και από τα politics που λένε και οι Αγγλοσάξονες και περιλαμβάνουν συνήθως τις προεκλογικές θέσεις για την υφαρπαγή της ψήφου, θα πρέπει να περάσουν στην policy

Η ώρα της εφαρμοσμένης πολιτικής | tovima.gr
Ήρθε η ώρα λοιπόν τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν για δεύτερη φορά την ψήφο μας να αποκαλυφτούν ενώπιον του λαού, και από τα politics που λένε και οι Αγγλοσάξονες και περιλαμβάνουν συνήθως τις προεκλογικές θέσεις για την υφαρπαγή της ψήφου, θα πρέπει να περάσουν στην policy δηλαδή στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Εκεί προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει διαμορφώσει ένα αξιοσέβαστο επιτελείο με τους Δραγασάκη, Σταθάκη, Μηλιό δεν έχει πείσει προς το παρόν για το ρεαλισμό του προγράμματός του και κυρίως δεν απαντά στο ερώτημα από πού θα βρεθούν οι πόροι που θα λείπουν από τους δανειστές για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Όταν πιέζονται λένε αόριστα για πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση των αμυντικών δαπανών, φορολόγηση των υπερκερδών (που είναι αυτά;) και στο τέλος ότι θα πρέπει ο λαός να υποστεί θυσίες.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μιλούν περισσότερο με όρους αγοράς και προτείνουν ενεργειακό ομόλογο και διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μέσω εκχώρησης των δικαιωμάτων σε διεθνείς νομικούς οίκους και αυτό όμως είναι ασαφές αφού προϋποθέτει ΑΟΖ άρα ένταση με την Τουρκία και «πάγωμα» των διεθνών μας σχέσεων με τον πιο σημαντικό εταίρο της ευρωζώνης τη Γερμανία, τουτέστιν ο κίνδυνος της διεθνούς απομόνωσης είναι προ των πυλών…

Η ΔΗΜΑΡ προβλέπει πέντε σημεία που στηρίζονται εν πολλοίς σε πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, πάγωμα των αμυντικών δαπανών, εκσυγχρονισμό των μηχανισμών ελέγχου των φόρων κ.α.

Από την πλευρά τους όμως και η ΝΔ και το ΠαΣοΚ στηρίζουν τις προγραμματικές τους θέσεις σε μία ρήτρα ανάπτυξης η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε επίπεδο προθέσεων από τους εταίρους μας και όχι με γραπτές δεσμεύσεις, κάτι που ισχύει (οι γραπτές εγγυήσεις) για την αυστηρή τήρηση του προγράμματος για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων… σαφώς και το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πρόγραμμα αυτό μας οδηγεί στην ασφάλεια του ευρωνομίσματος ή τελικά στην έξοδο από την ευρωζώνη αφού οι στόχοι του δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν. Το γεγονός και μόνον ότι έστω και για επικοινωνιακούς λόγους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δέχονται ότι χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης το Μνημόνιο το καθιστούν ανεδαφικό και ανενεργό στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το ερώτημα λοιπόν δεν τίθεται τι γίνεται αν βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι θα συμβεί αν βγει η ΝΔ και αναγκαστεί να το εφαρμόσει πιστά ο κ. Σαμαράς όπως διεμήνυσε ερχόμενος στην Ελλάδα ο κ. Σουλτς. Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από τον πέμπτο χρόνο ύφεσης στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, πέρα από τους επιπλέον 700.000 ανέργους το ΑΕΠ της χώρας από τα 245 δις ευρώ το 2008 θα κλείσει το 2012 στα 190 δις ευρώ. Αυτή η συρρίκνωση συνεπάγεται και τη διάλυση της όποιας παραγωγικής βάσης είχε απομείνει στη χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειστές μας.

Ο Αϊνστάιν είχε υποστηρίξει ότι παράνοια είναι το να κάνεις ο ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα. Η συνταγή είναι λάθος και η επιμονή σε αυτή το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι κατάρρευση των κατακτήσεων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ασφαλώς όμως αυτό μπορεί να συμβεί ταχύτερα αν η χώρα εξαναγκαστεί σε επιστροφή στη δραχμή. Συνεπώς προχωράμε με μία λάθος συνταγή κερδίζοντας χρόνο αλλά με τεράστιο κοινωνικό κόστος και αναμένουμε βραδεία αλλαγή συσχετισμών στην ευρωζώνη μήπως και … σωθούμε; Ή τα παίζουμε τώρα όλα για όλα ώστε να επιτύχουμε ελάφρυνση των όρων και δεσμεύσεις συγκεκριμένες για πακέτα ανάπτυξης, με τον κίνδυνο ωστόσο αυτό να σημάνει «ξαφνικό θάνατο» και επιστροφή στη μιζέρια της δραχμής;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά προφανώς θα δοθεί το βράδυ της Κυριακής 17 Ιουνίου… Υπόψη πάντως ότι είτε τον ένα δρόμο ακολουθήσουμε είτε τον άλλο, η δραχμή μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και κυρίως όταν οι εταίροι θα κοστολογήσουν ότι η παραμονή πλέον στοιχίζει περισσότερο από την έξοδο!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk