Ραχόι: Δεν πρόκειται να καταφύγουμε στον μηχανισμό

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για τις τράπεζες, ξεκαθάρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες μόνο ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για τις τράπεζες, ξεκαθάρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες μόνο ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

«Στη Σύνοδο της ΕΕ θα θέσω το θέμα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους» είπε ο Ραχόι.

Παράλληλα, τάχθηκε ουσιαστικά στο πλευρό του Βερολίνου, λέγοντας ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το ζήτημα του ευρωομολόγου.

Η ισπανική κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της Μέρκελ στο θέμα της εξόδου από την κρίση με τον Ραχόι να ξεκαθαρίζει ότι με μείωση των δαπανών και μεταρρυθμίσεις η χώρα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος του 2011 δημιουργούν άλλη εικόνα: το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%. Η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012 -και κάτω από 3% το 2013- παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η χώρα το 2012 θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης -1,8%, η ανεργία θα φτάσει το 24,4% και το έλλειμμα θα κλείσει στο 6,4% του ΑΕΠ, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον (αναθεωρημένο) στόχο του 5,3% για το 2012.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις θεωρείται σχεδόν αδύνατον για την Ισπανία να πετύχει έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ (βάσει και του Δημοσιονομικού Συμφώνου) το 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk