Ραχόι: Δεν πρόκειται να καταφύγουμε στον μηχανισμό
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για τις τράπεζες, ξεκαθάρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες μόνο ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για τις τράπεζες, ξεκαθάρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες μόνο ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
«Στη Σύνοδο της ΕΕ θα θέσω το θέμα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους» είπε ο Ραχόι.
Παράλληλα, τάχθηκε ουσιαστικά στο πλευρό του Βερολίνου, λέγοντας ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το ζήτημα του ευρωομολόγου.
Η ισπανική κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της Μέρκελ στο θέμα της εξόδου από την κρίση με τον Ραχόι να ξεκαθαρίζει ότι με μείωση των δαπανών και μεταρρυθμίσεις η χώρα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος του 2011 δημιουργούν άλλη εικόνα: το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%. Η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012 -και κάτω από 3% το 2013- παραμένει σταθερός.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η χώρα το 2012 θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης -1,8%, η ανεργία θα φτάσει το 24,4% και το έλλειμμα θα κλείσει στο 6,4% του ΑΕΠ, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον (αναθεωρημένο) στόχο του 5,3% για το 2012.
Με βάση αυτές τις προβλέψεις θεωρείται σχεδόν αδύνατον για την Ισπανία να πετύχει έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ (βάσει και του Δημοσιονομικού Συμφώνου) το 2013.

