«Προεκλογικός» διάλογος για μισθούς και μετενέργεια

«Δεσμεύσεις από την εκτελεστική εξουσία – την μελλοντική κυβέρνηση» πως θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων, ζητά η ΓΣΕΕ, προκειμένου να μπει και πάλι σε νέο κύκλο επαφών με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τον κατώτατο μισθό και την μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

«Δεσμεύσεις από την εκτελεστική εξουσία – την μελλοντική κυβέρνηση» πως θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων, ζητά η ΓΣΕΕ, προκειμένου να μπει και πάλι σε νέο κύκλο επαφών με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τον κατώτατο μισθό και την μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.
«Όχι στον μεταξύ μας διάλογο, αλλά συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υπουργού κ. Α. Ρουπακιώτη», πρότεινε η ΓΣΕΕ, απαντώντας στην επιστολή του ΣΕΒ με την οποία ζητείται η έναρξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για να επανέλθει ο κατώτατος στο προ της μείωσης επίπεδο και η μετενέργεια των συμβάσεων στο εξάμηνο αντί του τριμήνου.
Ο υπουργός Εργασίας ανταποκρίθηκε στην πρόταση της ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε κοινή συνάντηση μαζί του, αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται κατά πόσο πρόκειται για συνεδρίαση του θεσμικού οργάνου, της Εθνικής Επιτροπής.
«Ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχει πλέον καταργηθεί», σημειώνει η ΓΣΕΕ στην απαντητική της επιστολή προς τον ΣΕΒ και υπενθυμίζει πως κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξε «κοινή επιστολή ΓΣΕΕ και εργοδοτών προς την κυβέρνηση για τις αμοιβές και τις συλλογικές συμβάσεις, η οποία όχι μόνο δεν εισακούσθηκε αλλά έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα».

Η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας με την οποία ζητά να συγκληθούν οι Εθνικής Επιτροπές Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, προκειμένου «να εξετάσουν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τα εργασιακά και μισθολογικά θέματα» και να «υπάρξουν δεσμευτικές συμφωνίες σε τριμερές επίπεδο», αφού στα όργανα αυτά εκπροσωπούνται οι εργαζομένοι, οι εργοδότες και το κράτος.
Δηλαδή η ΓΣΕΕ ζητά να καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις του δεύτερου μνημονίου για τα εργασιακά και να μην περιορισθούν οι αλλαγές μόνο στην κατάργηση της μείωσης του κατώτατου μισθού και του περιορισμού της μετενέργειας.Προτείνει η διαβούλευση να αφορά τα εξής ζητήματα: προστασία ανέργων, πολιτικές απασχόλησης, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μισθολογικό, μετενέργεια, επεκτασιμότητα συμβάσεων, Εργατική Εστία και Κατοικία, κ.λπ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος με δήλωσή του καλεί τον υπουργό Εργασίας να συγκαλέσει τις Επιτροπές «ώστε σε θεσμικό επίπεδο να υπάρξει διάλογος και συμφωνίες που θα δεσμεύουν πολιτικά και ηθικά την επόμενη κυβέρνηση πως θα αποκατασταθεί το εργατικό δίκαιο».

Το θέμα άνοιξε ο ΣΕΒ με επιστολή του προς την ΓΣΕΕ – την οποία κοινοποίησε στους υπολοίπους εργοδοτικούς φορείς – και καλούσε σε συνάντηση, προκειμένου να ζητήσουν από κοινού την κατάργηση της μείωση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της μετενέργειας.
Στην επιστολή ο ΣΕΒ σημείωνε χαρακτηριστικά πως «τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι υφίστανται την πίεση και τη δοκιμασία της κρίσης, με λουκέτα και απολύσεις. Θα πρέπει συνεχίζει, να σχεδιάσουμε, από κοινού και έγκαιρα, την επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων -μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και κομματικές ρητορικές, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων».

Θετικά απάντησε στην πρόσκληση ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Β. Κορκίδης υπογραμμίζοντας πως η Συνομοσπονδία του Ελληνικού Εμπορίου έχει επανελλημμένως ταχθεί κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης της μετενέργειας και προτείνει την υιοθέτηση μιας «εθνικής εργασιακής συμφωνίας που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών».

Ανάλογη θέση λαμβάνει και η ΓΣΕΒΕΕ η οποία υπογραμμίζει πως το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών διαγκωνισμών. Σημειώνει ότι θα πάρει μέρος στην διαπραγμάτευση, για την διαμόρφωση μιας νέας πρότασης για τα εργασιακά θέματα, η οποία θα απευθύνεται στην επόμενη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk