Κατά 17,3% μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Μείωση της τάξεως του 17,3% στα 2,1 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μείωση της τάξεως του 17,3% στα 2,1 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 263 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 575 εκατ. ευρώ, καθώς και λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 133 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 445 εκατ. ευρώ.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 536 εκατ. ευρώ ή 22,7%, ενώ η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές ήταν πολύ μικρή, κατά 40 εκατ. ευρώ ή 3,5%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες.

Αντίθετα, το πολύ μικρό πλεόνασμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 11,2% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 4,8%. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 12,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (+1,6%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν αισθητά (κατά 8,1%), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 13,3%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ, επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

To ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρό πλεόνασμα 5,3 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 131 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011, αντανακλώντας αφενός τη μείωση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως στην ΕΕ) και την καταγραφή καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικών εμβασμάτων) ύψους 39 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 14,4 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011.

Το α’ τρίμηνο του 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,5 διs. ευρώ ή 34,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 1,5 δισ. ευρώ και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 498 εκατ. ευρώ και δευτερευόντως την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 186 εκατ. ευρώ) και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων (κατά 71 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk