Αναταραχή στις διεθνείς αγορές από τις δηλώσεις Παπαδήμου στη WSJ

Αναταραχή στις αγορές προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο πρακτορείο DJ Newswires, καθώς θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Παπαδήμος έσπευσε με νεότερες δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε

Αναταραχή στις αγορές προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Wall Street Journal την οποία αναπαρήγαγε το πρακτορείο DJ Newswire, καθώς θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Παπαδήμος έσπευσε με νεότερες δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε.

Η αρχική δήλωση του κ. Παπαδήμου είναι: «Αν και αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα ούτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να ανασχεθούν οι πιθανές επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμιζε στη συνέντευξή του ότι «ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά από το κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος».

Η συνέντευξη είδε το φως της δημοσιότητας περίπου στις 22:00. Αρχικά, δημοσιεύθηκαν μόνο δύο γραμμές: «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πραγματικός» και «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Υπό εξέταση προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Όπως μεταφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης εώς εκείνη την ώρα η Γουόλ Στριτ κινούνταν σε θετικούς ρυθμούς, ενώ μόλις δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 100 μονάδες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παπαδήμου, ο οποίος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του στο CNBC επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Όπως τόνισε, δεν έχει πληροφόρηση για το εάν χώρες ή ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε στο CNBC ότι δεν μπορεί «να αποκλείσει την πιθανότητα» να γίνονται σχετικές προετοιμασίες από χώρες, λόγω του αυξημένου φόβου που υπάρχει, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ «είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί». Επίσης έκανε λόγο για «ανεπιθύμητο σενάριο».

Πάντως, οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διευκρινίσεις, καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές: το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών στην Ασία, ενώ πτώση κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Παράλληλα, την Τετάρτη, το ευρώ βρίσκεται στο 1,2642 στο χαμηλότερο σημείο του 4μήνου, ενώ πτωτικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk