Ζωή Δημητρίου: Χορεύοντας με… ρίσκο!

Τα όρια της ανοχής και τα περιθώρια του ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της σημερινής κοινωνίας αναζητά η χορογράφος Ζωή Δημητρίου με την νέα της δουλειά με τίτλο «You May» που παρουσιάζει στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μεταξύ 24-27 Μαϊου

Τα όρια της ανοχής και τα περιθώρια του ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της σημερινής κοινωνίας αναζητά η χορογράφος Ζωή Δημητρίου με την νέα της δουλειά με τίτλο «You May» που παρουσιάζει στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μεταξύ 24-27 Μαϊου.
Αντλώντας έμπνευση από τον κινηματογράφο και την φιλοσοφία η χορογράφος – η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο- διευρύνει το δημιουργικό της της λεξιλόγιο προτείνοντας νέες μορφές σκηνικής αφήγησης.
«Το «Υοu May» μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους. Ενδέχεται να μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους» γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Μάικλ Πίντσμπεκ, ο οποίος υπογράφει την δραματουργία της παράστασης. Και εξηγεί: «Ενδέχεται να είναι μια πρόκληση για χορήγηση της άδειας, μια διαταγή, ένα ξόρκι και μια επίκληση. Το κομμάτι αναγάγει σε πνεύματα, φαντάσματα και χαμένους πύργους. Μας προσκαλεί στον δικό του κόσμο και μας εκτινάσσει πίσω στον δικό μας μέσα από την γλώσσα, την κίνηση, τα αντικείμενα και τον ήχο. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για μια ολόκληρη σειρά δοκιμών. Ως κοινό, οι περφόρμερς μας μαρτυρούν αυτές τις δοκιμές και μας καλούν να πάρουμε μέρος στο πείραμα. Είμαστε τόσο οι παρατηρητές όσο και οι «ελεγκτές» με τους οποίους οι καλλιτέχνες μπορούν να μετρήσουν τις προσπάθειές τους, την ικανότητά τους να μας διασκεδάσουν…»

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί το έργο αυτό;» η Ζωή Δημητρίου σημειώνει πως προσπαθεί ν΄αφουγκράζεται όσο γίνεται το πώς η Τέχνη μπορεί να έρθει σε διάλογο με την κοινωνία και τις τάσεις που επικρατούν. «Μια από τις βασικές ιδέες που διαπραγματευόμαστε σε αυτό το έργο είναι η πτώση, κυριολεκτικά σαν μια φυσική κατάσταση και κίνηση αλλά και μεταφορικά σαν την πτώση συστημάτων, ιδεών κτλ» σημειώνει και πάλι η χορογράφος η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι με την δουλειά αυτή, η ίδια και οι συνεργάτες της προσπαθούν να δώσουν μια σειρά προτάσεων παρά τελεσίδικων μηνυμάτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk