Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute) θα τιμήσει φέτος την Σίρλεϊ Μακλέιν με το «Life Achievement Award» σε αναγνώριση της συνολικής της προσφοράς στο χώρο του θεάματος.

Η ηθοποιός θα παραλάβει το βραβείο από την συνάδερφό της Μέριλ Στριπ, στην οποία έχει ήδη αποδοθεί ο εν λόγω τίτλος το 2004 σε μια επίσημη τελετή που θα γίνει στις 7 Ιουνίου 2012 και θα μεταδοθεί από το Αμερικάνικο δίκτυο TV Land στις 24 Ιουνίου.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι δύο πολυβραβευμένες κυρίες της μεγάλης οθόνης έχουν συνεργαστεί στο «Postcards From The Edges» (1990), όπου η Μέριλ Στριπ υποδυόταν την κόρη της Σίρλεϊ Μακλέιν.

Η 77χρονη Σίρλεϊ Μακλέιν θα είναι η 40ή προσωπικότητα από τον χώρο του κινηματογράφου που λαμβάνει το«Life Achievement Award» του AFI, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στον κινηματογράφο. Πέρυσι το αντίστοιχο βραβείο είχε απονεμηθεί στο Μόργκαν Φρίμαν.

«Ο κόσμος λατρεύει την Σίρλεϊ Μακλέιν» ανέφερε ο Μπομπ Γκαζαλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AFI. «Η πρόκληση για εμάς είναι να καταφέρουμε να χωρέσουμε σε ένα βράδυ όλη τη ζωή της, από την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη, και από το Μπρόντγουεϊ στα βιβλία και ακόμη πιο πέρα».

Και προσθέτει: «Η ιστορία της είναι κάτι περισσότερο από ταινίες. Είναι ένα επικό ταξίδι και μας προσκαλεί να κάνουμε μαζί της μια βόλτα για να το απολαύσουμε».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σϊρλεϊ Μακλέιν που έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 19 ετών στην ταινία του Χίτσκοκ «Το πρόβλημα με τον Χάρι» έχει βραβευτεί με το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Σχέσεις Στοργής» το 1984, ενώ έχει υπάρξει υποψήφια άλλες τέσσερις φορές από το 1958 ως το 1977.