Ο Βήμα fm χορηγός επικοινωνίας στην μουσική παράσταση «Ιερά Τύμπανα Της Γης»

Παρουσιάζεται την Τρίτη 5 Ιουνίου στο θέατρο Δόρας Στράτου

Μερικοί από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες κρουστών απ’ όλο τον κόσμο, συναντιούνται στην Αθήνα, την Τρίτη 5 Ιουνίου, στο θέατρο της Δόρας Στράτου στο λόφο του Φιλοπάππου.

Τα «Ιερά Τύμπανα Της Γης» θα ηχήσουν κάτω από το πανσέληνο φεγγάρι του αττικού ουρανού, μεταδίδοντας ένα οικουμενικό ρυθμικό μήνυμα, μέσα από τις ερμηνείες σπουδαίων μουσικών που θα έρθουν ειδικά για αυτή τη συναυλία από την Αφρική, την Κούβα, την Ινδία και θα συμπράξουν με Ελληνες μουσικούς σε μια μοναδική μουσική χορευτική γιορτή, όπου το κάθε σχήμα θα μας μυήσει στις μουσικές παραδόσεις του, μέσα από τη μυσταγωγία του ρυθμού και της μελωδίας.

Αυτή η μοναδική συνύπαρξη τόσων μουσικών σε μια σκηνή καθιστά την βραδιά σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, από αυτά που σπάνια έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ελληνικό κοινό, που έχει αποδείξει ότι αγαπά και το ρυθμό και τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές συνυπάρξεις.

Η γιορτή κρουστών αποδεικνύει ότι η μουσική παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει μια ουσιαστική υπόσταση όσο επιτρέπει διαφορετικές μουσικές κουλτούρες να δοκιμάσουν τη συνύπαρξη τους, σεβόμενη η καθεμία την ύπαρξη της άλλης, ερχόμενη σε αληθινό μουσικό διάλογο.

Την συναυλία «Ιερά Τύμπανα Της Γης» διοργανώνει η A.P.C (Αfrican Percussions Community), σε συνεργασια με την Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης Elinepa (ellinepa.org)

Τιμή εισητηρίου: 12€
Οι πόρτες ανοίγουν: 20.30
Πληροφορίες: 210 3244395
Θέατρο Δόρα Στράτου: Λόφος Φιλοπάππου (στάση μετρό «Ακρόπολη»)

Συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα και μουσικοί:

Ινδία

Ram Kumar Mishra: Κρουστά Tabla

Reshma Srivastava: Σιτάρ

Κούβα

«Κρουστά Bata»
Carlos Menendez (congas, bata)
Akemis Teran Carrera (τραγούδι)
Groupo Inle
Σταύρος Νταντούς
Αγγελος Πολυχρόνου
Γιωργος Γληνός (χορωδία)
Δήμητρα Μητσογιάννη (χορωδία)
Περικλής Μπιτσόπουλος (χορωδία)

Αφρική

Harouna Dembele (djembe & balafon)

A.P. ensemble & friends:
Αντώνης Παππαδόπουλος (Seli Kanou) (κρουστά)
Δάφνη Ασημακοπούλου (ANASA) (κρουστά)
Θοδωρής Χιώτης (κρουστά)
Νίκος Πολυχρονίδης (κρουστά)
Ναράιαν Πρότιν (κρουστά)
Κατερίνα Καρατζή (κρουστά,, τραγούδι, χορός)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ηarouna Dembele

Ο Ηarouna Dembele κατάγεται από το Βobo Dioulasso της Bourkina Faso. Γόνος μουσικής οικογένειας (griot) μυήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στην μουσική παράδοση της χώρας του, αλλά και της γειτονικής ακτής Ελεφαντοστού. Η πρόσβαση του στην γνώση αυτών των δύο μεγάλων παραδοσιακών σχολών ( Manding και Ivory) σε συνδυασμό με τις βιρτουοζικές του ικανότητες στο djembe και το balaphon τον έκαναν το ’94 πρώτο solist στο γκρουπ Yelemba d’abidjan με το οποίο περιόδευσε σε Ευρώπη Αμερική και Ασία και δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μουσικούς του djembe παγκοσμίως.

Παράλληλα με την εκτελεστική του πορεία σαν δεξιοτέχνης, τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους δασκάλους djembe, λόγω της χαρισματικής του μεταδοτικότητας και της ικανοτητάς του να προσαρμοστεί εκπαιδευτικά στο δυτικό σύστημα κατανόησης της μουσικής.

Ραμ Κουμαρ Μισρα
Γεννημένος στο Μπενάρες, ο Ραμ Κουμάρ Μίσρα είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικούςτης τάμπλα στην Ινδία σήμερα και συνοδεύει μερικούς από τους πιο επιφανείς μουσικούς όπως ο Σιβ Κουμάρ Σάρμα, Πανντιτ Τζασράτζ , Βισβα Μοχαν Μπατ , Σαχιντ Παρβεζ, Δρ Ν. Ρατζάμ και Παντιτ Τσανουλαλ Μισρα, για να αναφέρουμε κάποιους.

Ο Ραμ Κουμάρ Μίσρα δοξάζει το Μπενάρες με την μαεστρία του στην τάμπλα και με το »na dhin dhin na» του (παραδοσιακός συνοδευτικός ρυθμός). Έχει κληρονομήσει την παράδοση Μπενάρες από τον παππού του, τον αείμνηστο Παντιτ Ανοκελαλ Μισρα, ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης ταμπλας της μουσικής αυτής πόλης. Η γενεαλογία του εντυπωσιακή. Ο πατέρας του, Παντιτ Τσανουλαλ Μισρα, είναι φημισμένος κλασικός τραγουδιστής και θεωρείται δεξιοτέχνης του Τούμρι (είδος τραγουδιού). Ο Ραμ Κουμάρ Μίσρα εισήχθηκε στην τέχνη της τάμπλας από τη μητέρα του, Μανοράμα Μισρα, κόρη του Παντιτ Ανοκελαλ Μισρα και, στη συνέχεια, έλαβε την διδασκαλία του από έναν άλλο διάσημο παίκτη τάμπλας,τον Παντιτ Τσοτε Λαλ Μισρα, θείο του.

CARLOS MENENDEZ
Ο Carlos Menendez γεννήθηκε στην Κούβα. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Ματάνσας “Centro Provincial de Superaciòn”. Το 1989 απόκτησε το Πτυχίο Διδασκαλίας Γενικών Κρουστών καθώς και το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κρουστών “Amadeo Roldan”. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο της Αβάνας “Escuela “ Amadeo Roldan”. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο της Αβάνας “Escuela National de Arte” όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποκτώντας το Δίπλωμα Διδασκαλίας Γενικών Κρουστών.

Σε ηλικία 16 ετών άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στα ντραμς και στα κρουστά σε διάφορες ορχήστρες της Κούβας, όπως η ορχήστρα “Yaguarimu”, με την οποία ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τη δισκογραφική εταιρεία “Egreem”. Παράλληλα συνεργάστηκε με την ορχήστρα “Maite y la Frontera” και ηχογράφησε δύο ακόμα δίσκους με τις δισκογραφικές εταιρείες Egreem και Sony.

Έγινε μέλος του συγκροτήματος “Luna Negra”. Με αφορμή το νέο άλμπουμ “Pintando Maravillas”, του οποίου η παραγωγή έγινε από τη δισκογραφική εταιρεία E.M.I. Capitol, πραγματοποίησε περιοδεία σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και στην Ισπανία.

Μετά την επιστροφή του από την περιοδεία, εντάχθηκε στο συγκρότημα “Imagen Latina” παίζοντας ντραμς και timbales. Με το “Imagen Latina” έκανε περιοδεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου και παρέμεινε 4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα έγινε μέλος του συγκροτήματος “All Stars del Palenque”, με το οποίο και συνόδευσε πολλούς καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης της Λατινοαμερικάνικης μουσικής σκηνής, όπως τον Alfredo de la Fe, Ray de la Paz,Orlando Watussi και άλλους.

Ρεσμα Σριβάσταβα
Γεννήθηκε σε μια οικογένεια μουσικών στο Αλαχαμπάντ στη Βόρεια Ινδία. Ηταν μόλις έξι ετών όταν άρχισε το μακρυ μουσικό ταξίδι με το Σιτάρ. Ο θείος της, ο καθηγητής Satish Chandra, καλλιτέχνης από την παράδοση του Ραβί Σανκάρ, ήταν εκπαιδευτής της.

Έδωσε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στην ηλικία των 8 ετών. Έπαιζε στο ραδιόφωνο πριν από τότε. Σήμερα θεωρείται «Α» βαθμού καλλιτέχνης στο AllIndia Radio. Έχει πάρει πτυχίο Master στη μουσική και μια σειρά από σημαντικά βραβεία. Έχει την τιμή του να συμμετέχει σε πολλές συναυλίες σε όλη την Ινδία, και πολλές άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk