Αγοραστός 2 στο Χαλάνδρι

Πλατεία Ελευθερωτών λέει επίσημα η διεύθυνση, αλλά είναι πιο γνωστή ως πλατεία Αγίου Νικολάου, κεντρικότατη και με μεγάλο πάρκινγκ ακριβώς απέναντι. Στη σάλα μάς υποδέχθηκε η σύζυγος και συνέταιρος του σεφ ιδιοκτήτη, η Λίτσα, με τον αυθορμητισμό και την εγκαρδιότητα της μακεδονικής καταγωγής της και των ποντιακών ριζών της.

Ο χώρος είναι φωτεινός, τόσος ώστε να χωράει ακριβώς όσους μπορεί να εξυπηρετήσει ο ίδιος ο Δημήτρης χωρίς ανάγκη βοήθειας, δηλαδή περίπου 40-50 άτομα. Η κεντρική κολόνα που «κόβει» το μαγαζί στη μέση με ένα εύρημα γίνεται κυρίαρχο στοιχείο της διακόσμησης και το ορεκτικό πορτοκαλί σού φτιάχνει τη διάθεση.

Οι άνθρωποι. Ο ερωτευμένος μάγειρας. Αυτό μου έρχεται στον νου κάθε φορά που βρίσκομαι στον Δημήτρη Αγοραστό. Ερωτευμένος με την κουζίνα του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τη δουλειά του.

Με τον εγωισμό ενός τελειομανούς ανθρώπου που πιστεύει ότι τίποτε δεν θα βγει όπως ακριβώς το θέλει αν δεν ασχοληθεί εξ ολοκλήρου ο ίδιος μαζί του, δεν έχει δεύτερο χέρι στην κουζίνα. Στη σάλα, η σύζυγος Λίτσα μοιάζει με συνέχεια και ολοκλήρωμά του.

Κάνει τα πάντα ώστε η τέχνη του συζύγου να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο, προτείνει κρασιά, εξηγεί το μενού. Μια υπόθεση στηριγμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αγάπη για το εστιατόριό τους που αποπνέει ακριβώς αυτό, την οικογενειακή συνέργεια.

Το φαγητό. Η κουζίνα παραμένει φρέσκια και ευφάνταστη, καλοδουλεμένη και ισορροπημένη, το μενού μικρό – περιλαμβάνει στο σύνολο μαζί με τα ημέρας γύρω στα 20 πιάτα – με το βάρος να πέφτει στο ψάρι και στα θαλασσινά.

Το καλωσόρισμα με δύο διαφορετικά ψωμιά ημέρας και κατίκι δουλεμένο με πέστο, καρύδι και μπαλσάμικο ανοίγει ευχάριστα το γεύμα. Το καλό ψωμί, άλλωστε, θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο σε κάθε εστιατόριο που σέβεται την ύπαρξή του.

Το ταρτάρ ροφού με τζίντζερ και σχοινόπρασο είχε όλη την απαραίτητη ζωντάνια, το μαρινάτο μπαρμπούνι με λάιμ και μους μελιτζάνας ήταν άρτια εκτελεσμένο, η γεμιστή σαρδέλα με μαραθόριζα, λάιμ και σταμναγκάθι ήταν απλώς εξαιρετική στις ισορροπίες, στο ψήσιμο και στη νοστιμιά της.

Το γεμιστό με μελάνι σουπιάς καλαμάρι πάνω σε στιφάδο ψιλοκομμένων λαχανικών ήταν σωστά ψημένο, τραγανό και αρμονικά δεμένο στα αρώματά του, το φρικασέ της σφυρίδας με λάπαθα, μυρώνια και τσουκνίδα ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο χρόνο.

Το μόνο πιάτο που δεν με ενθουσίασε ήταν το ραβιόλι γεμιστό με καβούρι σε σος καβουριού. Η γεύση του ζυμαρικού έμοιαζε να «καπελώνει» εκείνη του καβουριού, που ίσως ήθελε περισσότερη συμπύκνωση για να βγει πάνω από το ζυμαρικό. Από κρέας δοκιμάσαμε τα μοσχαρίσια γλυκάδια με άγρια μανιτάρια, καλοψημένα και νοστιμότατα. Στα γλυκά, σορμπέ, μους λεμόνι και σοκολάτα γάλακτος από το Εκουαδόρ έκλεισαν το γεύμα μας ιδανικά.

Το σέρβις. Φιλικό, χωρίς δήθεν και τσιριμόνιες, απλό και εξυπηρετικό.

Το κρασί.
Μια λίστα με 35 ετικέτες εξαιρετικά τιμολογημένες και επιλεγμένες να ταιριάζουν με την κουζίνα του Αγοραστού μάς έφτιαξε τη διάθεση. Στα €16 το Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου, στα €25 η Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου, στα €28 το κόκκινο Thema Παυλίδη.

Οι τιμές. Ορεκτικά €8-€13, οι σαλάτες €10-€12, τα κύρια €16-€24. Στα πιάτα ημέρας ζητήστε να σας πουν τις τιμές.

Τελική εκτίμηση. Το υποστηρίζουμε και το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Μαγαζί που έχει το όνομα του ιδιοκτήτη μάγειρά του δείχνει σε βάθος χρόνου να έχει μεγαλύτερη συνέπεια και σταθερή ποιότητα. Ισως επειδή οι σεφ δεν εναλλάσσονται πίσω από μια επωνυμία ή έναν επιχειρηματία που μπορεί να αλλάζει γούστα με τη σεζόν.

Ο Δημήτρης Αγοραστός, με τη Λίτσα στο πλάι του, μαγειρεύει την κουζίνα της καρδιάς του σε ένα έντιμο εστιατόριο που δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και το καταφέρνει απόλυτα.

Αγοραστός 2, πλατεία Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6617 353

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk