Μια 34χρονη υποψήφια γερουσιαστής από το Μεξικό – και μάλιστα καθηγήτρια φιλοσοφίας σε πανεπιστήμιο – σπάει τα συντηρητικά στεγανά κι εμφανίζεται ημίγυμνη μαζί με άλλες γυναίκες σε προεκλογική αφίσα, με στόχο, όπως λέει, να «αφυπνήσει πολιτικά» τους ψηφοφόρους.
Η Ναταλία Χουάρες του κεντροαριστερού Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με μια αφίσα όπου η ίδια και άλλες έξι γυναίκες κάνουν το χέρι τους γροθιά και κατόπιν το υψώνουν με αγωνιστικό τρόπο, προβάλλοντας τις πολιτικά ριζοσπαστικές τους διαθέσεις. Κι όλα αυτά ποζάροντας τόπλες, μόνο με το τζιν παντελόνι τους.

«Η κοινωνία έχει πέσει σε λήθαργο και απαιτείται από εμάς να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ενεργητικοί, να πούμε στο κόσμο «ει, ξύπνα! Αν δεν το κάνεις, οι καρχαρίες-πολιτικοί θα σε φάνε εκεί έξω!»», τονίζει η νεαρή καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της γενέτειρας της, της Γουαδαλαχάρα.

Ωστόσο σε ορισμένους υποστηρικτές της δεν άρεσε η αφίσα, προκαλώντας αρνητικές κριτικές, ειδικά στη πόλη της, τη δεύτερη μεγαλύτερη στο Μεξικό, αλλά και μια εκ των πιο συντηρητικών της λατινοαμερικανικής χώρας.

«Δεν με απασχολεί αυτό, επειδή ούτως ή άλλως οι συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν θα με ψήφιζαν», επισημαίνει η Χουάρες, η οποία ισχυρίζεται πως αν εκλέγει θα προσπαθήσει να προάγει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, κυρίως για να αντιμετωπισθεί η βία που προκύπτει από τον πόλεμο ανάμεσα στα καρτέλ ναρκωτικών.

«Πρέπει να σκεφτούμε με έναν πιο ριζοσπαστικό τρόπο για την βία που προκαλεί η διακίνηση ναρκωτικών. Πρέπει να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με στόχο την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Ας τα νομιμοποιήσουμε, ώστε κατόπιν να τα φορολογούμε και να χρησιμοποιούμε τα χρήματα αυτά για άλλους σκοπούς» λέει η υποψήφια βουλευτής.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα στο Μεξικό την 1η Ιουλίου.