Τίλο Σαραζίν: Η Γερμανία έχει «ενοχικό σύνδρομο» για το Ολοκαύτωμα

Ο Τίλο Σαραζίν ξαναχτύπησε. Το νέο βιβλίο του πρώην μέλους του ΔΣ της Bundesbank – ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ακροδεξιές απόψεις – τιτλοφορείται «Η Ευρώπη Δεν Εχει Ανάγκη Το Ευρώ» και ήδη έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη Γερμανία.

Ο Τίλο Σαραζίν ξαναχτύπησε. Το νέο βιβλίο του πρώην μέλους του ΔΣ της Bundesbank – ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ακροδεξιές απόψεις – τιτλοφορείται «Η Ευρώπη Δεν Εχει Ανάγκη Το Ευρώ» και ήδη έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη Γερμανία.

Η αιτία; Υποστηρίζει πως πολλοί πολιτικοί στη χώρα του πάσχουν από ένα είδος «ενοχικού» συνδρόμου, λόγω του ρόλου της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, το οποίο την αναγκάζει να επωμίζεται διαρκώς το ρόλο του «Σωτήρα» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η συμφωνία της Γερμανίας να επιχειρήσει τη διάσωση της Ελλάδας, προκειμένου αυτή να μη βγει από την ευρωζώνη, είναι πιθανό αποτέλεσμα εκβιασμού», γράφει ο 67χρονος οικονομολόγος, προσθέτοντας πως «η τακτική που ακολουθεί η χώρα μου θα την καταστήσει όμηρο όσων κρατών της ευρωζώνης χρειαστούν μελλοντικά, για οποιοδήποτε λόγο, οικονομική βοήθεια».

Επιπλέον ο συγγραφέας κατηγορεί όλους όσοι προωθούν τη λύση των ευρωομολόγων ότι «παρωθούνται από το ενοχικό συναίσθημα της εμπλοκής μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολοι αυτοί νομίζουν πως με το να ρίξουμε όλα τα χρήματα της Γερμανίας στη διάσωση του ευρώ, θα μας δώσει άφεση αμαρτιών για τις πράξεις μας πριν από 70 χρόνια».
Τα γραφόμενα του Σαραζίν, ο οποίος Σοσιαλδημοκράτης αλλά δέχεται ισχυρή κριτική από άλλα μέλη του SPD, προκάλεσαν δριμείες αντιδράσεις: «Είναι κρίμα που [ο Σαραζίν] επικαλείται το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή δημόσια προσοχή για τις θεωρίες του πάνω στα ευρωομόλογα», επισημαίνει ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, κατηγορώντας το πρώην μέλος της Bundesbank πως πάσχει από ένα είδος «σοβινισμού υπέρ του γερμανικού μάρκου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαραζίν είχε ανακινήσει τα πάθη στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Πριν δυο χρόνια, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Η Γερμανία Αυτοκαταργείται», είχε δηλώσει πως «όλοι οι Εβραίοι, όπως και οι Βάσκοι, έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο που τους κάνει διαφορετικούς από τους άλλους».

Στο βιβλίο του υποστήριζε ότι οι μουσουλμάνοι υποβαθμίζουν τη γερμανική κοινωνία επειδή παντρεύονται «εισαγόμενες συζύγους» και έχουν κακή συμπεριφορά. «Τα αγόρια αραβικής καταγωγής δεν μπορούν να πλησιάσουν τα κορίτσια της ίδιας καταγωγής, οπότε χρησιμοποιούν τις νεαρές Γερμανίδες της κατώτερης τάξης, που είναι πιο εύκολο να τις κατακτήσουν και μετά τις περιφρονούν», κατέληγε ο συγγραφέας. Ο σάλος που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση, τον Σεπτέμβριο του 2010, του Σαραζίν από τη θέση του ως μέλους του ΔΣ της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk