ΗΠΑ: Ενθαρρύνουμε μια συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας διαφωνίας για την ονομασία (της πΓΔΜ)», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. «Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η Μακεδονία» (όπως αποκάλεσε την πΓΔΜ, μιας και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με το συγκεκριμένο όνομα) «να μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας διαφωνίας για την ονομασία (της πΓΔΜ)», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η Μακεδονία» (όπως αποκάλεσε την πΓΔΜ, μιας και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με το συγκεκριμένο όνομα) «να μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.

Η κ. Κλίντον πρόβαλε την άποψη ότι η πΓΔΜ «έχει εκπληρώσει τα βασικά κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ». Επίσης, υπογράμμισε ότι «έχει συνεισφέρει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής και μακρόχρονης συνεισφοράς της στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στο Αφγανιστάν (ISAF)».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε χθες στο Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους εκπροσώπους των χωρών που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, δηλαδή της πΓΔΜ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβούνιου και της Γεωργίας. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τη διεύρυνση της Συμμαχίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής και επισήμανε ότι «η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και δύσκολη, πρέπει όμως να την τηρήσουμε».

«Συνεδριάζουμε σήμερα για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Η δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις χώρες να εφαρμόσουν δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιλύσουν εσωτερικές διαφορές, καθώς και διαφορές με τους γείτονές τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk