WWF: «Πράσινες» λύσεις για τόνωση της οικονομίας

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, εν όψει της Ατυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη διέξοδος από την οικονομική κρίση απαιτείται ώστε να διατηρηθεί το φυσικό κεφάλαιο της Ευρώπης, όπως υποστηρίζει το WWF.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, εν όψει της Ατυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το WWF καλεί επειγόντως τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία για στροφή προς ένα δρόμο αειφορίας.

«Οι πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα έχουν ξεκάθαρα αρνητική περιβαλλοντική διάσταση. Η οπισθοδρόμηση σε πιλοτικές και νομοθεσία για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη τώρα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF κ. Τόνι Λονγκ.

Το WWF επισημαίνει ότι η κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αποκλειστικά δημοσιονομική. «Αντανακλά ένα στρεβλό οικονομικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε ένα υπερβολικά μοχλευμένο τραπεζικό σύστημα και στην κακή διαχείριση της εθνικής οικονομίας αλλά και των φυσικών πόρων».

«Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στη συνεχή μεγέθυνση, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την υπερκατανάλωση και έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο οικολογικό έλλειμμα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τώρα μεγαλώνουν αυτό το οικολογικό έλλειμμα, διογκώνοντας το μακροπρόθεσμο κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Ετσι, τίθεται εν αμφιβόλω η δέσμευση της Ευρώπης για αποδοτική διαχείριση των φυσικών πόρων, οικολογική καινοτομία και βιωσιμότητα», σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του WWF Ελλάς κ. Δημήτρη Καραβέλλα μια σπασμωδική και απερίσκεπτη επιστροφή στο σημερινό και μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Ειδικά για την Ελλάδα, όπου η περιβαλλοντική διάσταση των μέτρων του Μνημονίου είναι εμφανώς αρνητική, είναι ευκαιρία όπως λέει ο κ. Καραβέλλας «να δούμε πως ο πραγματικός πλούτος της χώρας είναι το περιβάλλον και οι φυσικοί μας πόροι και πως η καταστροφή τους υποσκάπτει τις ίδιες τις προοπτικές της χώρας για οικονομική βιωσιμότητα και περιβαλλοντική καινοτομία, αλλά και την υγεία και ποιότητα ζωής όλων».

Η ανοιχτή επιστολή του WWF εντοπίζει τις ακόλουθες προτεραιότητες και καλεί τα κράτη της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωβουλή να δεσμευθούν για:

– Διαμόρφωση νέων οικονομικών αρχών σε αυτή την εποχή ανεπάρκειας των φυσικών πόρων, όπως η εσωτερίκευση του περιβαλλοντικού κόστους και η ανάπτυξη δεικτών περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευημερίας, ως βάση για τη διαμόρφωση πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων

– Αναπτυξιακές πολιτικές οι οποίες υποστηρίζουν και δεν καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα

– Ενταξη δεικτών αειφορίας στα πακέτα οικονομικής στήριξης που διαμορφώνονται για οικονομικά προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία

– Περικοπή στις επενδύσεις που αφορούν υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα

– Ενα ισχυρό σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδύσεων

– Ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, αυξάνοντας το ποσοστό μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% για το 2020 (σε σύγκριση με το έτος βάσης 1990), και υιοθέτηση μιας οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα η οποία θα εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% στην τελική κατανάλωση.

– Αναπροσανατολισμός του προϋπολογισμού της ΕΕ προς «πράσινες» πολιτικές.

Επίσης, το WWF ζητεί από τους ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευτούν ότι θα δοθεί ένα τέλος στις περιβαλλοντικά καταστροφικές επιδοτήσεις και ότι αυτοί οι πόροι θα διατεθούν σε επενδύσεις με υψηλό δείκτη βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk