Σπείρα «νονών» εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ

Ενας 47χρονος Ελληνας ποινικός, που είχε κατηγορηθεί αλλά τελικά απαλλάχτηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία, τον Νοέμβριο του 1997, του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, η πρώην σύζυγός του, ο κουμπάρος του αλλά και δύο αδέλφια τουρκικής καταγωγής, είναι ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες για συμμετοχή σε δυο ομάδες νονών της νύκτας που λυμαινόταν, τα τελευταία χρόνια, το κέντρο της Αθήνας αλλά και την ανατολική Αττική.

Ενας 47χρονος Ελληνας ποινικός, που είχε κατηγορηθεί αλλά τελικά απαλλάχτηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία, τον Νοέμβριο του 1997, του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, η πρώην σύζυγός του, ο κουμπάρος του αλλά και δύο αδέλφια τουρκικής καταγωγής, είναι ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες για συμμετοχή σε δυο ομάδες νονών της νύκτας που λυμαινόταν, τα τελευταία χρόνια, το κέντρο της Αθήνας αλλά και την ανατολική Αττική.

Η σύλληψή τους έγινε μετά από παρακολούθησή τους που είχε ξεκινήσει τον Σεπτεμβριο του 2011 από αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής αλλά και με τη χρήση του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Επιβαρυντικά στοιχεία φέρεται να έχουν συγκεντρωθεί και από βιντεοσκόπηση των κινήσεων των μπράβων σε επισκέψεις τους σε νυκτερινά κέντρα, καφετέριες κλπ.

Οι 15 κατηγορούνται για εκβίαση τουλάχιστον 40 καταστηματαρχών στου Γκύζη, στο Παγκράτι, στη Νέα Μάκρη και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου ενώ ορισμένοι από αυτούς φαίνεται να συμμετείχαν σε κυκλώματα τοκογλυφίας και σωματεμπορίας.

Κατηγορούνται ακόμη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παράνομη οπλοκατοχή αφού σε κάποιους από τους ελέγχους εντοπίστηκαν στην κατοχή τους αρκετά όπλα.
Κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ θεωρείται ο 47χρονος Ελληνας ποινικός που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, εκτός από την διπλή απαγωγή και δολοφονία, και για εκβιάσεις ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων και για άλλα αδικήματα. Ο 47χρονος ήταν τα τελευταία χρόνια ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης ποτών και τροφίμων στον Γέρακα. Στην απολογία του, μέσω του δικηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στο κύκλωμα και επιφυλάχθιηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις στη διάρκεια της απολογίας του στον ανακριτή.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους νονούς της νύχτας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί μετά από έρευνες κατάφεραν να εξαρθρώσουν δύο πολυμελείς εγκληματικές ομάδες που ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» και σε εκβιαστική είσπραξη επιταγών από τους εκδότες τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 20 ατόμων ενώ συνελήφθησαν μέχρι τώρα δεκαπέντε μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως «πωλούσαν προστασία» σε τουλάχιστον 70 καταστήματα όπως νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες σε διάφορες περιοχές της Αττικής ενώ εισέπρατταν από 100 έως 1.000 ευρώ την εβδομάδα ανάλογα το κατάστημα και την τοποθεσία του.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι εμπλεκόμενοι και σε άλλες πράξεις «με κυριότερες την εκβιαστική είσπραξη επιταγών, την παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, τη διακίνηση γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Επίσης, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη διάπραξη πλαστογραφιών, τα παράνομα παίγνια, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Κατά την έρευνα οι αστυνομικοί κατάφεραν μεταξύ άλλων να εξακριβώσουν το ρόλο του κάθε μέλους, τον τρόπο δράσης και οι μεταξύ των σχέσεις, τα άτομα που λειτουργούσαν ως «εισπράκτορες» _στους οποίους οι επιχειρηματίες κατέβαλαν διάφορα χρηματικά ποσά_ ενώ καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) οι κινήσεις των μελών κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχαν με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και με τους «αρχηγούς». Επίσης υπολογίστηκαν, κατά προσέγγιση, τα μηνιαία οικονομικά οφέλη που είχε κάθε εγκληματική οργάνωση.
Σε έρευνες στα σπίτια και σε χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των δύο οργανώσεων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μέχρι τώρα:
– Τέσσερα πιστόλια, ένα 22αρι, δυο 9άρια, και ένα 7,65 χιλιοστών
– Ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο
– Σιγαστήρας, γκλόπ, μαχαίρια και στιλέτα
– Μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων
– 1.132 γραμμάρια κάνναβης
– Μεγάλος αριθμός ανείσπρακτων επιταγών
– Το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ περίπου
– Μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων
– Ατζέντες και χειρόγραφες σημειώσεις
Ακόμη κατά την διάρκεια των ερευνών, σύμφωνα με την Αστυνομία, προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία για περιστατικά δολοφονιών που έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Αθήνα και στην Καλαμάτα.
Πιο αναλυτικά για την κάθε εγκληματική οργάνωση προέκυψαν τα εξής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

1η Ομάδα
Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από τουλάχιστον δέκα μέλη, εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά, συγγενείς μεταξύ τους, ενώ με τις εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη είχαν προβεί στις ακόλουθες πράξεις:

– Παρείχαν «προστασία» σε τριάντα έξι καταστήματα – επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αρτέμιδα, Ραφήνα, Μελίσσια, Μαρούσι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα, Κυψέλη, Άγιο Παντελεήμονα, Πλατεία Αμερικής, Πατήσια, Γκάζι και Παγκράτι), εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους

– Eισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από εκατό έως χίλια ευρώ εβδομαδιαίως για κάθε κατάστημα.

– Με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, ενεργούσαν επίσης εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

– Προμηθεύονταν και κατείχαν όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικές ουσίες.

– Δάνειζαν χρήματα με τοκογλυφικούς όρους.

– Διευκόλυναν τη μετακίνηση ιερόδουλων για να εκδίδονται σε διάφορα καταστήματα

– Διατηρούσαν επαγγελματικές σχέσεις με καταστηματάρχες που διαχειρίζονταν παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες και μίνι καζίνο.

– Προέβαιναν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συμμετείχαν στη διακίνηση γυναικών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

– Προέβαιναν στη νομιμοποίηση των εσόδων που προέκυπταν από τις παράνομες πράξεις τους με επενδύσεις που έκαναν σε επιχειρήσεις που διατηρούσαν

2η Ομάδα
Η ομάδα αυτή αποτελούνταν επίσης από τουλάχιστον δέκα μέλη, εκ των οποίων οι τρεις δρούσαν ως αρχηγοί, ενώ με τις εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη είχαν προβεί στις παρακάτω πράξεις:
– Παρείχαν «προστασία» σε τριάντα τέσσερα καταστήματα – επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe κ.α.) σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι-Μπουρνάζι, Μαρούσι, Αιγάλεω, Γέρακας, Κυψέλη, Άλιμος, Γαλάτσι, Νέα Ερυθραία, Γκάζι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πεδίο του Άρεως, Αμπελόκηποι και Πατήσια), εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους

– Εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία κυμαίνονταν από εκατόν πενήντα έως και πεντακόσια ευρώ εβδομαδιαίως για κάθε κατάστημα.

– Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

– Προμηθεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

– Προέβαιναν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

– Δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο απομιμητικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να συμμετείχαν και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Όπως σημειώνεται «η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους αφορά κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και, κατά περίπτωση, οι συλληφθέντες και λοιποί εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων, διακίνηση γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, εκβιαστική είσπραξη επιταγών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Τετάρτη το πρωί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk