«Κατεβασμένα» τα ρολά των φαρμακείων την Τετάρτη

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Επίσης, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς διεκδικούν τα 540 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο Οργανισμός στους φαρμακοποιούς.

Εν τω μεταξύ άκαρπη απέβη η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Χρ. Κίττα και Αντ. Ρουπακιώτη, αντίστοιχα, και του προέδρου του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ. Γερ. Βουδούρη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανοιχτή ακρόαση ήταν ο πρωθυπουργός κ. Παν. Πικραμμένος, καθώς δεν μπορούσε να παραστεί. Το μέρος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, αλλά και η συμμετοχή έστω και τηλεφωνικώς του Πρωθυπουργού, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί άμεση επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί ζήτησαν από τους φαρμακοποιούς να λήξουν ακόμη και τώρα την κινητοποίηση φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με τους ασθενείς – ασφαλισμένους του Ταμείου οι οποίοι δεν μπορούν, βάσει του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, να εισπράξουν τα χρήματά τους επιδεικνύοντας την απόδειξη του φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, είπαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν κανονικά, άφησαν όμως ένα «παράθυρο» στην περίπτωση που ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύθηκαν ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχει καταβληθεί μέρος των χρεών στους φαρμακοποιούς. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου – τους είπαν – θα έχουν εξοφληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος έχει δεσμευθεί να δώσει στον ΕΟΠΥΥ 80 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 31 Μαΐου και άλλα 130 εκατομμύρια έως τα μέσα Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ θα ζητήσουν χρήματα και από τα άλλα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον Οργανισμό (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ).

Ωστόσο, το πρόβλημα των παλαιών οφειλών των Ταμείων (του 2011) δεν επιλύθηκε. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να γίνει συμψηφισμός των χρεών. Ο υπουργός Εργασίας όμως, αρνήθηκε τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη.

Πάντως, ο κ. Πικραμμένος δεσμεύθηκε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για τη διευθέτηση των θεμάτων.

Εξώδικο του ΕΟΠΥΥ για τα οφειλόμενα

Οι αρμόδιοι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έστειλαν σήμερα εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για τα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς.

Στο εξώδικο αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας έχει προκαλέσει το παράδοξο να καλούμαστε να καταβάλουμε εις το Δημόσιο τον αναλογούντα Φ.Π.Α. για τις συνταγές εκείνες, τις οποίες καθυστερείτε να μας πληρώσετε, καθώς επίσης και τον φόρο εισοδήματος για εισόδημα του παρελθόντος έτους, το οποίο ουδέποτε έχουμε λάβει.

Την οικονομική δυσπραγία μας επιτείνει το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν από εμάς να εξοφλούμε τις παραγγελίες των φαρμάκων είτε τις μετρητοίς – το πλέον σύνηθες – είτε το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών, για τα δε φάρμακα υψηλού κόστους οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν να προβαίνουμε σε άμεση εξόφληση αυτών».
Όπως σημειώνουν, «με τη στάση και τη συμπεριφορά σας προσπαθείτε να μετακυλήσετε το πρόβλημα από την παράνομη και αντισυμβατική μη καταβολή των οφειλών σας σε εμάς, ωθώντας μας σε σύγκρουση με τους ασφαλισμένους σας και κυρίως με τους πιο οικονομικά αδύναμους».

Στο πλευρό των χρονίως πασχόντων ο ΦΣΑ

Πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες που φθάνουν στον ΦΣΑ από ασθενείς που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους) και ψάχνουν εναγωνίως να βρουν τα φάρμακα τους, πηγαίνοντας από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου δηλώνουν ότι θα αναλάβουν να βοηθήσουν όσους ψάχνουν μάταια να βρουν τα φάρμακά τους και σημειώνουν ότι σε συνεννόηση με τα κόμματα και το υπουργείο Υγείας, θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν το κανονικό καθεστώς χορήγησης όλων των φαρμάκων, μέσω του φαρμακείου, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία.
Για το λόγο αυτό στο ΦΣΑ λειτουργεί γραφείο καταγγελιών και παραπόνων. Οσοι επιθυμούν να κάνουν καταγγελία μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 210-5220954, 210-5220955 και 210-5223914.

ΣΦΕΕ: Απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα θα έχουν οι πολίτες

Τη διαβεβαίωση ότι οι έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα, τις θεραπείες και την περίθαλψη που δικαιούνται, έδωσαν σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με ευθύνη για κοινά αποδεκτές λύσεις τόσο με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση, όσο και με αυτή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:
«H έντονη αβεβαιότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας και την οικονομία της, απόρροια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους!

Για εμάς, πάνω από όλα βρίσκεται ο ασθενής και πολίτης αυτής της χώρας. Τα φάρμακα και οι θεραπείες που παρέχουμε, αποτελούν μέγιστο κοινωνικό αγαθό. Η Φαρμακοβιομηχανία, ξένες και ελληνικές εταιρίες, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει με απόλυτη αξιοπιστία και υπευθυνότητα τις δυσκολίες και αγκυλώσεις που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει απέναντί της η Πολιτεία.

Ειδικά, από το 2009 και μετά έχουμε αποδεχτεί μέτρα με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας, προκειμένου να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια για περιστολή των κρατικών δαπανών.

Το αποτέλεσμα των μέτρων είναι o δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός να έχει μειωθεί κατά 40% μόνο μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, τη στιγμή που τα χρέη του Δημοσίου απέναντί στη φαρμακοβιομηχανία και στους άλλους εταίρους του φαρμάκου συσσωρεύονται με αυξανόμενο ρυθμό, καθιστώντας δυσβάσταχτη την κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά έχουμε στηρίξει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την προσπάθεια της Πολιτείας για περαιτέρω καταπολέμηση της σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο χώρο της Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερότητα στα δημοσιονομικά της χώρας και βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις μας.

Ο ΣΦΕΕ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με ευθύνη για κοινά αποδεκτές λύσεις τόσο με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση, όσο και με αυτή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα, τις θεραπείες και την περίθαλψη που δικαιούνται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk