ΕΟΦ: Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων λόγω κρίσης

Σήμερα, και μετά τις καταγγελίες των εκπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σοβαρών φαρμάκων από την αγορά. Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ αποδίδουν την «έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων», στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία

Σήμερα, και μετά τις καταγγελίες των εκπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σοβαρών φαρμάκων από την αγορά.

Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ αποδίδουν την «έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων», στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.
Ωστόσο, ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα από τα 163 που είναι σε έλλειψη, υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες. Επίσης, για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, εκ των οποίων μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο. Για εννέα απ’ αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.
Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ κάλεσαν για μία ακόμη φορά τις υπεύθυνες εταιρείες και φαρμακαποθήκες να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά.
Σε διαφορετική περίπτωση _ τονίζουν _ ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk