Ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων ανέπτυξε μια νέα επαναστατική μέθοδο επούλωσης τραυμάτων στο τύμπανο του αφτιού.

Το πρόβλημα

Το τύμπανο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και υπάρχουν διάφορες αιτίες (λοιμώξεις, δυνατοί θόρυβοι, μπατονέτες καθαρισμού κ.α.) που μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρές βλάβες όπως παραδείγματος χάριν, διάτρηση. Ανάλογα με το εύρος του τραύματος οι επιπτώσεις ποικίλουν: ξεκινούν από έντονους πόνους και φτάνουν μέχρι και στην προσωρινή απώλεια ακοής. Ορισμένες φορές η βλάβη είναι τόσο σοβαρή που απαιτείται κανονική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της.

Το μαγικό σφουγγαράκι

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο και του νοσοκομείου Kitano στην Οζάκα ανέπτυξαν μια νέα θεραπευτική μέθοδο. Στο εσωτερικό του αφτιού, το τύμπανο του οποίου είναι τραυματισμένο, τοποθετείται ένα μικροσκοπικό σφουγγαράκι που έχει διάμετρο μόλις μισό εκατοστό. Το σφουγγαράκι είναι επικαλυμμένο με ειδικές πρωτεΐνες (ινοβλάστες αυξητικού παράγοντα) που διεγείρουν τον μηχανισμό της φυσικής επούλωσης του τραύματος.

Πιο συγκεκριμένα το σφουγγαράκι εμβαπτίζεται για δέκα λεπτά μέσα σε ένα υγρό που περιέχει τους ινοβλάστες. Στη συνέχεια το σφουγγαράκι τοποθετείται στο αυτί με μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί ούτε καν τοπική αναισθησία και διαρκεί μόλις πέντε λεπτά.

Μόλις το σφουγγαράκι εισαχθεί στο αυτί ξεκινά αμέσως η διαδικασία επούλωσης αφού οι ινοβλάστες με τους οποίους είναι εμποτισμένο το σφουγγαράκι αρχίζουν να απορροφώνται από τον τραυματισμένο ιστό του τυμπάνου. Οι ινοβλάστες επιταχύνουν τη δημιουργία νέων κυττάρων τα οποία επουλώνουν το τραύμα. Το σφουγγαράκι αποτελείται από ζελατίνη και μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών «λιώνει» και διαλύεται αβλαβώς στον οργανισμό.

Οι δοκιμές

Οι ερευνητές έκαναν μια δοκιμή χρησιμοποιώντας 63 άτομα που είχαν υποστεί εκτεταμένη διάτρηση στο τύμπανό τους. Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο στους 53 ασθενείς ενώ οι υπόλοιποι δέκα «υποχρεώθηκαν» να περιμένουν να αποκατασταθεί η βλάβη μόνη της χωρίς να κάνουν χρήση κάποιας άλλης θεραπευτικής μεθόδου.

Στους 52 από τους 53 ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία η βλάβη αποκαταστάθηκε πλήρως μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Αντίθετα στους δέκα ασθενείς που δεν έλαβαν τη θεραπεία η βελτίωση της κατάστασής τους στο ίδιο διάστημα ήταν από ελάχιστη ως ανύπαρκτη.

«Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της νέας θεραπείας είναι ότι οι ασθενείς αρχίζουν να διαπιστώνουν βελτίωση της ακοής τους από τη πρώτη κιόλας στιγμή που γίνεται η εισαγωγή του σφουγγαριού» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Oncology and Neurology.