Μια εντυπωσιακή κοσμική ανακάλυψη έκανε διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Εντόπισαν ένα «κουκούλι» αερίων σε ένα μακρινό γαλαξία το οποίο όπως πιστεύουν είναι τα υπολείμματα μιας αστρικής έκρηξης που συνέβη μόλις πριν από δύο χρόνια.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές αρχικά μελέτησαν το σουπερνόβα με το τηλεσκόπιο All Sky Automated Survey που βρίσκεται στη Χαβάι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η έκρηξη έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2010. Το σουπερνόβα βρίσκεται στον γαλαξία UGC 5189A που βρίσκεται σε απόσταση 160 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra σε μια προσπάθεια να βρουν περισσότερα στοιχεία για το σουπερνόβα. Το τηλεσκόπιο εντόπισε ένα νέφος αερίων που περικυκλώνει το άστρο που εξερράγη για αυτό και οι ερευνητές το ονόμασαν «κουκούλι-σουπερνόβα».
Οπως αναφέρουν αυτό το κοσμικό κουκούλι είναι στην πραγματικότητα το ωστικό κύμα της έκρηξης. Το συγκεκριμένο σουπερνόβα ένα από τα λαμπρότερα που έχουν εντοπιστεί στο μήκος κύματος των ακτίνων Χ. Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην μελέτη των σουπερνόβα και ειδικότερα στο γιατί κάποιες αστρικές εκρήξεις είναι πολύ πιο ισχυρές από κάποιες άλλες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal.