Σχεδόν έτοιμη η πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Προς ολοκλήρωση οδεύει, εκτός απροόπτου, η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα «μπουν» στα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς τα πρώτα 18 δισ. ευρώ από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που έχει απελευθερώσει η τρόικα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το PSI+

Προς ολοκλήρωση οδεύει, εκτός απροόπτου, η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα «μπουν» στα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς τα πρώτα 18 δισ. ευρώ από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που έχει απελευθερώσει η τρόικα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το PSI+.

Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ προορίζονται για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες έχουν πάρει παράταση έως και το τέλος Μαΐου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Στη δανειακή σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται η διάθεση συνολικά 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, τα οποία θεωρούνται επαρκή για την αναπλήρωση των απωλειών από το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και τις επισφάλειες στα δάνεια λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία

Επιστροφή στην ΕΚΤ
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, μετά από έναν ολιγοήμερο αποκλεισμό, θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ, αφού προηγουμένως οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας επανέλθουν στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια με την «ένεση» των 18 δισ. ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες το σύστημα στηρίχθηκε αποκλειστικά από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης που έχει ενεργοποιήσει από πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου καλύφθηκε το σύνολο των αναγκών ρευστότητας και αναπληρώθηκαν οι διαρροές στις καταθέσεις.

Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για το γεγονός ότι το θέμα «ανακινήθηκε» στα ξένα Μέσα σε μία περίοδο που η ψυχολογία του αποταμιευτικού κοινού ήταν εύθραυστη λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ανακεφαλαιοποίηση σε δόσεις
Ο γολγοθάς των τραπεζών πάντως τώρα αρχίζει. Επιτάχυνση των εξελίξεων θα υπάρξει μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και τον τρόπο παρέμβαση του δημοσίου στην αγορά.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την επαναφορά του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος πάνω από το 9% μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η καθυστέρηση που αναπόφευκτα δημιουργεί η προκήρυξη νέων εκλογών, πάει πίσω και το θέμα της αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση τουλάχιστον τριών μηνών για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που δημιούργησε το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk