Μαρία Φέκτερ: «Ανοησίες οι προτάσεις Ολάντ»

Η γνώριμη πλέον για τις αιχμηρές δηλώσεις της υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ «ξαναχτύπησε», αυτή τη φορά με μία «επίθεση», παραμονή της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά του κ. Φρανσουά Ολάντ.

Η κυρία Φέκτερ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις προτάσεις του γάλλου προέδρου στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του ευρωομολόγου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα επιδεινώσε την κρίση χρέους στην- ήδη μαστιζόμενη- ευρωζώνη.

«Ανάπτυξη η οποία χρηματοδοτείται από το χρέος; Αυτές είναι συνταγές από προχθές», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών στην αυστριακή εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten υποστηρίζοντας ότι «τα επιχειρήματα του κυρίου Ολάντ είναι ανοησίες και το μόνο που έκαναν στο παρελθόν (σσ οι συγκεκριμένες προτάσεις) είναι να μας φέρουν εδώ που είμαστε σήμερα».

Η θέση της κυρίας Φέκτερ απηχεί τις θέσεις της Γερμανίας, με την τελευταία να ανησυχεί ότι ο γάλλος πρόεδρος θα τη σύρει- θέλοντας και μη- «να πληρώσει το λογαριασμό» της υψηλής έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο. Αντανακλά επίσης τις διαφορετικές «γραμμές» που αναμένεται να επικρατήσουν στην αυριανή σύνοδο κορυφής με την ΕΕ να εμφανίζεται για άλλη μία φορά διχασμένη σε δύο στρατόπεδα: τις χώρες που υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων και σε όσες οι συγκεκριμένη λέξη είναι από μόνη της «ταμπού».

Στο πρώτο στρατόπεδο συγκαταλέγονται με επικεφαλής τη Γαλλία, η Ιταλία του Μάριο Μόντι, η Ισπανία, η Σλοβακία ενώ στην «αντίπερα όχθη» βρίσκονται Φινλανδία, Κάτω Χώρες κλπ. Η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά σε μία τέτοια προοπτική, παρά το γεγονός ότι τελευταίως η γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ έχει «βάλει νερό στο κρασί» της μετατίθοντας το συγκεκριμένο ζήτημα «για αργότερα», όπως τουλάχιστον λέει.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η κυρία Φέκτερ εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως».

Μία εβδομάδα πριν η αυστριακή υπουργός προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από ευρωζώνη, μόνο βγαίνοντας και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Oesterreich αξιωματούχοι από το γραφείο της κυρίας Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Καγκελάριο της Αυστρίας για να τον ρωτήσουν αν οι απόψεις της κυρίας Φέκτερ απηχούσαν την επίσημη γραμμή της χώρας, για να πάρουν την απάντηση «όχι».

Η κυρία Φέκτερ είχε επίσης εκφράσει τότε την «έκπληξή» της για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» στην Ελλάδα. «Εκείνο που με εκπλήσει είναι… ότι θα έρθουν στην κυβέρνηση νέα πρόσωπα…και θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε πάλι από τον Αδάμ και την Εύα», είχε δηλώσει πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες η αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία