Οι μορφές του Ροντινόνε σε διάλογο με τα Κυκλαδικά ειδώλια

Επτά νέα γλυπτά φτιαγμένα με γνώμονα το χώρο δημιούργησε ο Ελβετός καλλιτέχνης Ούγκο Ροντινόνε για να παρουσιαστούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Πέμπτη 24 Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Οι φυσικού μεγέθους φιγούρες εμφανίζονται σε χαλαρές στάσεις ήρεμης ανάπαυσης με φόντο τους λευκούς τοίχους του μουσείου. Με αρθρώσεις σαν τις κούκλες που βρίσκουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων, οι μορφές αυτές είναι εξαιρετικά λεπτομερείς καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα. Τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις ένα μίγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων

Επτά νέα γλυπτά φτιαγμένα με γνώμονα το χώρο δημιούργησε ο Ελβετός καλλιτέχνης Ούγκο Ροντινόνε για να παρουσιαστούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Πέμπτη 24 Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι φυσικού μεγέθους φιγούρες εμφανίζονται σε χαλαρές στάσεις ήρεμης ανάπαυσης με φόντο τους λευκούς τοίχους του μουσείου. Με αρθρώσεις σαν τις κούκλες που βρίσκουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων, οι μορφές αυτές είναι εξαιρετικά λεπτομερείς καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα. Τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις ένα μίγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων.
Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες του 48χρονου καλλιτέχνη μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση _ αλλά πού; Για ποιο λόγο; Στον χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπου τα ειδώλια της μόνιμης συλλογής του που χρονολογούνται στην 3η π. Χ. χιλιετία παραμένουν γαλήνια και αινιγματικά, οι αναπαυόμενες μορφές του Ροντινόνε καλούν τον θεατή να αναλογιστεί την εξέλιξη της παραστατικότητας διαμέσου των αιώνων αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα υπαρξιακά ερωτήματα στις διάφορες περιόδους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ούγκο Ροντινόνε έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ποιητική και ατμοσφαιρική δουλειά του στην οποία χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, μεταξύ των οποίων ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική. Συνδυάζει ποικίλες αναφορές, από τα στοιχεία ποπ στους πίνακες με τις ρίγες και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του ’60 στα ζωγραφικά έργα – στόχους μέχρι τον μελαγχολικό ρομαντισμό στα τοπία με σινική μελάνη. Οι αινιγματικές του συνθέσεις από χυτούς κορμούς ελιάς, οι υπερμεγέθεις εκδοχές των κινέζικων scholar rocks και οι μεγάλοι λαμπτήρες από χρωματισμένο κερί συνδυάζουν μνήμη και φαντασία για να δημιουργήσουν ονειρικές, μελαγχολικές εγκαταστάσεις.
Ο Ροντινόνε έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου. Η εγκατάστασή του «Hell, Yes!» στην πρόσοψη του New Museum ήταν μια εμψυχωτική κατάφαση προς τη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτή την περίοδο ο Ροντινόνε εκθέτει στην Τριενάλε της Γιοκοχάμα 2011 στην Ιαπωνία (Αύγουστος – Νοέμβριος 2011) το γλυπτό από νέον «Our Magic Hour», που είναι εγκατεστημένο στην οροφή του μουσείου και δίνει τον τίτλο του σε ολόκληρη την έκθεση. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Τέχνης της Γιοκοχάμα εκτίθενται οι δώδεκα μάσκες του από τη σειρά Moonrise. east.
Τετάρτη 23.05.2012
18:30 Συζήτηση
Ο ιστορικός τέχνης Πάολο Κολόμπο συνομιλεί με τον Ούγκο Ροντινόνε. Στο πλαίσιο της έκθεσης του τελευταίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ελβετός καλλιτέχνης συνομιλεί με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Ugo Rondinone – nude
24 Μαίου – 19 Σεπτεμβρίου 2012Εσοδος: 10 ευρώ, Φίλοι ΜΚΤ, Μέλη CSC: 8 ευρώ
Ημέρα ελεύθερης εισόδου: Πέμπτη 31 Μαίου 2012, 10.00 – 20.00

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk