Ποντίων Εδέσματα

Η ποντιακή έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας κουζίνας και πολλές φορές δεν ξέρουμε καν την προέλευση του πιάτου που τρώμε. Μπορεί να μη λέμε τα γαβράκια χαψία, ούτε το πλιγούρι κορκότο, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη βαθύτερη ουσία που είναι η κοινή ιστορία και οι μνήμες της γεύσης.

Η Θωμαΐς Κιζιρίδου μας έχει δώσει ένα από τα εγκυρότερα βιβλία που κυκλοφορούν για την κουζίνα των πατρίδων της ανατολής. Το εξαιρετικό του περιεχόμενο βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό της συγγραφέως στα πολιτισμικά πρότυπα του ποντιακού ελληνισμού.

Στις σελίδες του δεν θα βρείτε μόνο συνταγές. Στοιχεία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, της πορείας του στον χρόνο, οι διώξεις, η συνέχεια, το σήμερα βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά στις σελίδες του βιβλίου.

Η ποντιακή κουζίνα βασίζεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, στις κάθε είδους ζύμες: ψωμιά, ζυμαρικά και πίτες έχουν την τιμητική τους. Ακόμη, φρέσκα λαχανικά και τουρσιά, ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες καλύπτονται από ψάρια και πουλερικά και πολύ λιγότερο από κρέας.

Επίσης, λόγω καταγωγής, χρησιμοποιείται το φρέσκο βούτυρο και όχι το ελαιόλαδο. Περιορισμένη είναι η παρουσία γλυκισμάτων.

Η γνώση για τον πολιτισμό και την ταυτότητα του οικουμενικού ελληνισμού που παίρνουμε από ένα «απλό» βιβλίο κουζίνας είναι πολύ μεγάλη, ενώ οι συνταγές παραμένουν φρέσκες και σημερινές, ικανές να εμπλουτίσουν το καθημερινό και το γιορτινό μας τραπέζι.

Ποντίων Εδέσματα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, της Θωμαϊδας Κιζιρίδου, εκδ. Αδελφοί Κυριακίδη, σελ. 378, τιμή: περίπου 25 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk